Grupul olandez ING a anunţat că se va diviza, separând activităţile bancare de cele de asgiurări, şi va deveni o bancă de mai mică anvergură, concentrată pe pieţele din Europa, conform unui program de restucturare convenit cu Comisia Europeană (CE).

De asemenea, ING va rambursa „devreme” jumătate, respectiv 5 miliarde euro, din ajutorul obţinut de la guvernul olandez, operaţiune care va fi finanţată printr-o majorare de capital de până la 7,5 miliarde euro.

Majorarea de capital va fi realizată printr-o emisiune de drepturi de preempţiune.

ING urmează să renunţe, „cu timpul”, la toate operaţiunile de asigurări (Insurance) şi management al investiţiilor (Investment Management), prin oferte publice iniţiale, vânzări sau o combinaţie a acestor proceduri, se arată într-un comunicat publicat luni de grupul olandez.

„Negocierile cu CE au fost finalizate. Aprobarea oficială este aşteptată înainte de Adunarea Extraordinară a Acţionarilor din 25 noiembrie”, precizează banca.

Concentrare pe Europa

Finalul procesului de divizare este programat pentu anul 2013, ING urmând să devină o instituţie financiară concentrată în principal pe operaţiunile din Europa, cu divizii de anvergură mai redusă în alte regiuni.

„Banca va fi concentrată predominant pe Europa, cu opţiuni selective de creştere în alte zone”, se arată în comunicatul ING.

Acordul de restructurare încheiat de CE cu ING este un foarte bun exemplu al schimbărilor profunde pregătite de Executivul Uniunii Europene pentru băncile care au primit ajutoare de stat, notează agenţia Reuters.

Active mai reduse

Grupul olandez precizează, în comunicat, că activele totale controlate de ING la finele anului 2013 vor fi cu 30% mai reduse faţă de nivelul de la 30 septembrie 2008. ING controla, la acea dată, active de 1.375,814 miliarde euro, potrivit unui raport trimestrial.

Conform acordului cu CE, banca olandeză va vinde şi ING Direct USA, compania de online banking deţinută în Statele Unite.

ING va răscumpăra, în luna decembrie a acestui an, de la guvernul olandez, titluri de valoare Core Tier-1 de 5 miliarde euro. Grupul a primit, în octombrie 2008, sprijin guvernamental de 10 miliarde euro.

Ajutorul de stat va fi returnat la un preţ de 10 euro pe acţiune, plus un cupon de 8,5% şi o primă de rambursare cuprinsă între 333 milioane euro şi 691 milioane euro, în funcţie de cotaţia bursieră a băncii la data efectuării tranzacţiei, se arată în comunicatul citat.

În plus, ING a adăugat că va plăti către stat alte 1,3 miliarde euro în cadrul schemei de garantare a activelor convenită cu guvernul olandez în luna ianuarie a acestui an. Pachetul de sprijin obţinut atunci de bancă se referă la garanţii guvernamentale pentru un portofoliu de 22 miliarde euro compus din titluri de valoare având drept colateral active ipotecare. Guvernul s-a angajat atunci să garanteze riscurile legate de aceste instrumente la 90% din valoarea lor.

SURSA: Mediafax