Reducerea deficitului bugetar la sub 3% în 2012 va fi posibilă doar dacă vor fi realizate concedieri masive în sistemul public, de 200.000 persoane, pentru a reduce presiunea cheltuielilor sociale foarte mari asupra bugetului de stat, consideră Nicolaie Chidesciuc, econimist-şef la ING Bank România. "Mi-e greu să vin acum cu o cifră pentru că nu am date concrete, însă dacă se doreşte cu adevărat reducerea deficitului bugetar la sub 3% în 2012, va fi nevoie de concedieri masive,
Reducerea deficitului bugetar la sub 3% în 2012 va fi posibilă doar dacă vor fi realizate concedieri masive în sistemul public, de 200.000 persoane, pentru a reduce presiunea cheltuielilor sociale foarte mari asupra bugetului de stat, consideră Nicolaie Chidesciuc, econimist-şef la ING Bank România.
„Mi-e greu să vin acum cu o cifră pentru că nu am date concrete, însă dacă se doreşte cu adevărat reducerea deficitului bugetar la sub 3% în 2012, va fi nevoie de concedieri masive, adică în jur de 200.000 de persoane”, a declarat Chidesciuc pentru Mediafax.
El a explicat că disponibilizările vor reduce ponderea cheltuielilor sociale în buget, care au ajuns deja la niveluri foarte mari.
Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a declarat miercuri pentru MEDIAFAX că măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare nu pot fi invesate atât timp cât creşterea economică nu se reia viguros, adică aproape de potenţial, situat în jur de 5%. El nu crede că un astfel de scenariu va fi posibil în 2011.
Mai mult de un an şi jumătate
„Până să se ajungă acolo (la creştere economică de 5% -n.r) durează mai mult de un an şi jumătate”, a comentat Chidesciuc.
Consilierul guvernatorului BNR a mai spus miercuri că problemele fiscale sunt de natură structurală, făcând referire la numărul mare de pensionari, de 5,2 milioane, dintre care o parte importantă o constituie persoane care au ieşit anticipat la pensie în mod abuziv şi la cele 500.000 de persoane angajate în sectorul public ” în plus”.
Comisia Europeană a declanşat, în luna mai 2009, procedura de deficit excesiv împotriva României, iar Consiliul miniştrilor de Finanţe din statele membre UE (ECOFIN) a aprobat la jumătatea lunii februarie prelungirea cu un an, până în 2012, a termenului acordat României pentru reducerea deficitului bugetar sub pragul reglementat european de 3% din PIB.
La ultima revizuire a acordului încheiat cu Fondul Monetar Internaţional, autorităţile au stabilit o ţintă de 6,8% privind deficitul bugetar în acest an şi vor să reducă decalajaul la 4,4% anul viitor.
SURSA: Mediafax