Alertă medicală: difteria reapare în Europa

Difteria, o boală infecțioasă considerată aproape eradicată în Europa, revine în forță, avertizează medicul Mihai Craiu.

Acesta i-a îndemnat pe părinți să își vaccineze copiii, pentru a preveni o tragedie similară celei din Germania, unde un băiat de 10 ani a murit recent din cauza infecției, după trei luni de luptă cu boala.

„Îngerul morții copiilor” s-a întors

Medicul Mihai Craiu a tras un semnal de alarmă printr-o postare pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, în care a explicat pericolul real al difteriei, supranumită „îngerul morții copiilor prin sufocare”.

„Nu este o glumă sau o metaforă. Este realitatea. Difteria, supranumită «îngerul morții copiilor prin sufocare», s-a întors. Boala considerată practic absentă din țările UE lovește din nou”, a scris Mihai Craiu.

Un caz recent din Berlin a șocat opinia publică: un copil sănătos, dar nevaccinat, a murit după trei luni de complicații severe. În plus, în ultimul an, doi adulți din Germania și-au pierdut viața din cauza difteriei.

Crește numărul de cazuri în lume și riscul pentru România

Mihai Craiu avertizează că nu este vorba despre cazuri izolate. În Africa de Sud, anul trecut, au fost raportate peste 20 de infecții cu tulpini toxigene de Corynebacterium diphtheriae, dintre care 5 s-au soldat cu decese.

Mai alarmant pentru România este faptul că Ucraina a raportat cazuri recente de difterie, iar milioane de cetățeni ucraineni au trecut prin țară în ultimii doi ani.

„În Africa de Sud anul trecut au fost raportate peste 20 de infecții cu agentul patogen al difteriei (Corynebacterium, tulpini toxigene), din care cinci au murit. Veți spune că Africa de Sud e departe … Ok. Dar Ucraina? Căci aceasta e aproape de noi și milioane de cetățeni ucrainieni au trecut prin țara noastră. Un număr mult mai mic de persoane care au fugit din calea războiului au rămas aici”, atrage atenția medicul.

mihai craiu
SURSA FOTO: Facebook

Ce este difteria și de ce este atât de periculoasă?

Difteria este o boală infecțioasă severă cauzată de Corynebacterium diphtheriae. Aceasta se transmite prin aer sau prin contact direct cu o persoană bolnavă și poate afecta oameni de toate vârstele.

În formele severe, toxina difterică atacă inima și sistemul nervos, provocând miocardită și neuropatii grave. Cel mai mare pericol este reprezentat de obstrucția respiratorie cauzată de formarea pseudomembranelor în gât, ceea ce poate duce la sufocare.

Înainte de introducerea vaccinului, difteria era una dintre principalele cauze de deces la copii, cu peste 50.000 de decese anual în perioada interbelică.

Vaccinarea, singura protecție eficientă

Mortalitatea difteriei netratate este extrem de ridicată, iar singura metodă eficientă de prevenție rămâne vaccinarea. În România, vaccinul împotriva difteriei face parte din schema obligatorie de imunizare și se administrează încă din copilărie.

Medicii avertizează că scăderea ratei de vaccinare poate favoriza reapariția bolii, punând în pericol mai ales copiii nevaccinați.