In afara deja uzitatei expresii "piata de capital din Romania nu ofera nimic nou", pentru investitorii financiari de pe piata romaneasca de capital s-a instaurat deja o atmosfera de acalmie demna de invidiat de orice broker."Cred ca suntem martorii fenomenului "cooperativa munca in zadar". Actiunile companiilor cotate la BVB sau pe Rasdaq au ajuns sa faca parte dintr-un puzzle usor de rezolvat chiar si de o persoana care nu detine o pregatire profesionala adecvata", spune angajatul unei agentii
In afara deja uzitatei expresii „piata de capital din Romania nu ofera nimic nou”, pentru investitorii financiari de pe piata romaneasca de capital s-a instaurat deja o atmosfera de acalmie demna de invidiat de orice broker.
„Cred ca suntem martorii fenomenului „cooperativa munca in zadar”. Actiunile companiilor cotate la BVB sau pe Rasdaq au ajuns sa faca parte dintr-un puzzle usor de rezolvat chiar si de o persoana care nu detine o pregatire profesionala adecvata”, spune angajatul unei agentii de brokeraj.
La nivel global, ultimele doua luni au adus un cadou nesperat de fondurile cu capital de risc: caderea actiunilor companiilor high-tech si telecom. Or, tocmai acestea sunt domeniile unde majoritatea venture capitalurilor si-au plasat bani. „Fondurile de investitii care si-au plasat banii in actiunile companiilor din aceste domenii se gasesc acum undeva in desert. Gasirea unui drum de iesire din acest desert este lucrul cel mai important in momentul de fata”, este de parere Philip Sanderson de la Crescendo Ventures.
Prin urmare, reducerea fondurilor pentru Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania, este plauzibila. Alex Mendez, managerul general al Storm Ventures, fond specializat in investitii in companii IT si telecom, crede ca Romania plateste tribut unor ani de ezitari continue in luarea de decizii care sa priveasca piata de capital.
„Uitati-va la piata romaneasca de capital! Peste 90% din companiile listate se gasesc in proprietatea sau administrarea statului. Or, cumpararea unor astfel de actiuni nu inseamna decat un exercitiu pentru un fond de investitii”, spune Mendez. El crede ca singura motivatie pe care o au fondurile atunci cand investesc pe piata romaneasca de capital este de data de privatizarea companiilor listate. „Dar si investitorii strategici lipsesc aproape cu desavarsire”.
Cea mai buna solutie de revigorare a pietei de capital ar fi listarea companiilor private care nu apartin de firme multinationale. „In acelasi timp, ar fi interesant sa vedem companii cu prezenta globala care isi listeaza pe piata romaneasca actiunile subsidiarelor de aici. Acest lucru nu se va intampla insa in urmatorii cinci-sase ani”, mai spune Mendez.
Din nefericire, se pare ca piata romaneasca de capital va pierde aceasta oportunitate, daca ar fi sa ne gandim la faptul ca, recent, bursa de la Atena a anuntat ca studiaza posibilitatea listarii actiunilor unor companii grecesti cu prezenta in Romania si Bulgaria.