Romanii care muncesc temporar in Finlanda sunt relativ putini, sub o suta de persoane, conform estimarilor ambasadei acestei tari la Bucuresti. Cei care doresc sa obtina un loc de munca la o firma finlandeza trebuie sa isi gaseasca singuri angajatorul. Aceasta, pentru ca nu exista nici un acord bilateral de schimb de forta de munca intre Romania si Finlanda. Singura varianta este cautarea, in general prin Internet, a unei firme dispuse sa ofere un loc de munca solicitantului roman. O data stabil
Romanii care muncesc temporar in Finlanda sunt relativ putini, sub o suta de persoane, conform estimarilor ambasadei acestei tari la Bucuresti. Cei care doresc sa obtina un loc de munca la o firma finlandeza trebuie sa isi gaseasca singuri angajatorul. Aceasta, pentru ca nu exista nici un acord bilateral de schimb de forta de munca intre Romania si Finlanda. Singura varianta este cautarea, in general prin Internet, a unei firme dispuse sa ofere un loc de munca solicitantului roman.
O data stabilit contactul intre companie si solicitant, se va incheia contractul de munca, pe care angajatorul il prezinta la biroul local de forta de munca din Finlanda. Autoritatile finlandeze contacteaza apoi ambasada de la Bucuresti, de unde se elibereaza permisul de munca pentru lucratorul roman. De regula, un permis de munca in Finlanda este insotit si de un permis de rezidenta. Explicatia consta in faptul ca, de cele mai multe ori, cei acceptati sa munceasca in Finlanda au contracte de lunga durata, care necesita legalizarea sederii in aceasta tara. De aceea, ne explica oficialii finlandezi din ambasada, comunitatea romana de aici numara doar cateva sute de persoane, avand permise de rezidenta.
Desi piata fortei de munca din Finlanda nu prezinta deficit de lucratori in vreun sector anume, specialistii romani in domeniul tehnic sunt cautati de catre marile companii. La Nokia lucreaza in prezent aproximativ 45 de romani, tineri licentiati in informatica, electronica sau telecomunicatii. Unii dintre acestia au completat formulare gasite pe Internet, fiind contactati ulterior de catre firma. Altii s-au angajat la Nokia in urma unei burse de studii in Finlanda. Florin Secanu, research assistant in cadrul Laboratory of Lightweight Structures, ne povesteste ca „angajatii romani sunt tratati in mod egal cu cei finlandezi. Salariul meu este acum de aproximativ 1.700 euro, mai mic decat cel care se obtine in general in domeniu, pentru ca nu am obtinut inca diploma de master. Slujba am primit-o foarte usor, prin intermediul universitatii la care studiez”, adauga Florin.
Pentru a pleca legal la munca in Norvegia, se urmeaza proceduri asemanatoare. Solicitantul roman poate contacta un angajator, prin Internet sau prin informatii obtinute de la persoane care muncesc deja in aceasta tara. Daca firma gasita este interesata de colaborarea cu lucratorul roman, ea va depune contractul la autoritatile norvegiene. Permisul de munca se ridica, si in acest caz, de la ambasada Regatului Norvegiei din Romania. In Norvegia, nu exista anumite meserii disponibile pentru mana de lucru straina. Studiile superioare sunt recunoscute in functie de domeniu, si aici fiind avantajati programatorii si inginerii.
In Suedia, lucrurile sunt putin diferite in ceea ce-i priveste pe romanii care cauta o slujba. In cazul in care ofera locuri de munca, angajatorii suedezi trebuie sa acorde prioritate somerilor din tara lor. Daca oferta nu poate fi saturata de catre acestia, se incheie contracte nominale cu persoane interesate din alte tari. O data semnat un contract, se poate elibera permisul de munca de catre ambasada Suediei la Bucuresti. In cazul in care durata contractului depaseste trei luni de zile, trebuie obtinut si un permis de sedere temporara in Suedia.
Informatii utile despre Tarile Scandinave
Finlanda
* domeniile cele mai accesibile pentru romani: IT si telecomunicatii
* salarii ce pot fi obtinute: de la 1.500 euro brut (muncitori), pana la 3.000 euro brut (ingineri)
* fiscalitate ridicata. Pentru un salariu mediu de 2.200 euro, cota de impozitare este de aproximativ 25%
* in general, se cere cunoasterea limbii finlandeze. Pentru specialistii din domeniul tehnic, se accepta limba
engleza
Norvegia
* diplomele de studii superioare sunt recunoscute selectiv, in functie de domenii si de politica firmei angajatoare
* anul trecut au fost eliberate 325 permise de munca prin ambasada acestei tari din Romania
Suedia
* meserii accesibile pentru romani: muncitori calificati (faiantari, parchetari, tamplari), babysitter
* salariul mediu este de 1.500 euro brut
* fiscalitate ridicata. Pentru salariul mediu, cota de impozitare este de aproximativ 30%
Cu toate cele trei tari Romania a semnat acorduri de evitare a dublei impuneri, insa cu nici una dintre ele nu exista acord de securitate sociala. Nu exista firme de intermediere acreditate, cu contracte de mediere certificate de catre MMSS, pe relatia cu cele trei tari scandinave.