Societăţile înregistrate în paradisuri fiscale nu pot fi controlate la acţionariat, deci nu pot fi acuzate că  acţioneaază concertat.

Problemele micilor investitori de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), transformaţi în mici acţionari la societăţile emitente, sunt cel mai ades legate de abuzurile acţionarilor majoritari, abuzuri prin care minoritarii sunt defavorizaţi. Aşa a luat fiinţă şi Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), care încearcă să protejze interesele micilor acţionari şi care încă aşteaptă o ofertă publică de preluare din partea KazMunaiGas pentru pachetul minoritar de la Rompetrol. Ultima sesizare făcută de AIPC are în vedere o companie mult mai mică, cu o capitalizare de numai 6,5 milioane lei, Zimtub Zimnicea. O ofertă publică de preluare din partea noului acţionar majoritar, Interagro, ar fi trebuit efectuată pentru titlurile Zimtub până în septembrie 2008, însă aceasta a fost amânată până când nu a mai fost necesară. Diminuarea recentă a pachetului Interagro face ca oferta de preluare să nu mai fie obligatorie. Producătorul de ţevi, tuburi şi profile din oţel din Zimnicea, listat la categoria a II-a a pieţei principale, şi-a schimbat acţionarul majoritar la începutul lunii iulie a anului trecut. Societatea Interagro a ajuns la o participaţie de 37,1%, după ce anterior deţinuse un pachet minoritar. În acelaşi timp, un pachet semnificativ de acţiuni, 25,86%, a ajuns la Inter Ferm, o firmă înregistrată în judeţul Teleorman, care nu deţinuse nicio acţiune înaintea tranzacţiei. Principalul vânzător de la acel moment a fost SIF Oltenia. Societatea de investiţii financiare şi-a lichidat pachetul de 26,13% din acţiuni la un preţ de 3,3 lei pe titlu. În mod normal, acţionarul majoritar, adică Interagro, trebuia să facă o ofertă publică de preluare pentru restul acţiunilor din capitalul social, la preţul mediu al ultimelor 12 luni, care ar fi fost cel puţin dublu faţă de cotaţia din prezent, de 1,35 de lei. În primele trei luni ale acestui an, cotaţia Zimtub a coborât de la 2,3 lei, ultimul preţ al anului trecut, până la 1,35 lei în momentul suspendării realizate la începutul lunii trecute, consemnând o depreciere de 41,3%.

Oferta de preluare se amână

Interagro a amânat însă lansarea ofertei de preluare şi a intrat în legalitate luna trecută, după ce şi-a diminuat pachetul deţinut. Societatea a vândut 13,93% din acţiuni către Flamboyant Ventures LTD, o companie offshore, înregistrată în insulele Belize, pentru 0,9 milioane lei, adică 1,35 lei pe acţiune. „După ce aproape un an de zile Interagro SRL, deţinută de Ioan Niculae, a tergiversat derularea ofertei de preluare, a decis să înstrăineze o parte din acţiunile deţinute la Zimtub către un offshore al cărui acţionariat este dificil de controlat“, se arată în comunicatul AIPC. În acest moment, Interagro nu mai este obligată să deruleze o ofertă de preluare, deţinând un pachet de numai 23,2%. CNVM, instituţia de control pe care AIPC a sesizat-o prin comunicat, a precizat că a avertizat Interagro în noiembrie anul trecut şi a sancţionat-o cu o amendă de 0,5% din capitalul social (7.800 lei) în martie anul acesta, fără a reuşi să o convingă de necesitatea unei oferte de preluare. Companiile offshore au, prin acest exemplu, o nouă întrebuinţare. Aceea de a evita derularea unor oferte obligatorii de preluare atunci când un acţionar devine majoritar la o societate listată. De altfel, acţionarii Zimtub nu sunt străini de astfel de firme. Inter Ferm, societatea care deţine în continuare 25,86% din Zimtub şi a devenit acţionar odată cu majorarea pachetului Interagro, este controlată de Bidellia Limited, o firmă înregistrată în Insulele Virgine, conform datelor Registrului Comerţului, al cărei acţionariat este, de asemenea, foarte greu de aflat.

6,5 mil. lei este capitalizarea Zimtub din acest moment, de cinci ori mai mică decât  în momentul preluării companiei de către Interagro, în iulie anul trecut

157-29814-27_g_100x35.jpg