Ministerul Finanţelor a anunţat, pentru luna martie, un plan de emisiuni totalizând 2,685 miliarde de lei, din care 285 de milioane de lei alocate sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive organizate exclusiv pentru instrumente de tip benchmark, potrivit Ordinului 316/2014 privind prospectele de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discont şi a obligaţiunilor de stat de tip benchmark, publicat în Monitorul Oficial.
'În pofida faptului că ratele ON sunt blocate la nivelul facilităţii de depozit, sugerând existenţa unui surplus de lichiditate în sistem, ratele pentru scadenţe mai îndepărtate de pe curba FX swap au crescut vineri, oglindind probabil îngrijorările pieţei referitoare la evenimentele geopolitice din Ucraina. Astfel de incertitudini vor conduce probabil şi la un rezultat mai puţin bun la licitaţia de obligaţiuni pe cinci ani de astăzi, când ne aşteptăm ca MF să vândă suma planificată de 400 milioane lei la un randament maxim uşor sub 5.0%, cu circa 10 pb (puncte de bază n.r.) peste cotaţia inferioară din piaţă secundară pentru acest instrument, similar cu rezultate la licitaţiile din această lună când influenţa climatului extern a prevalat', se arată în raportul băncii.
De asemenea, economiştii ING Bank România menţionează în raport influenţa evenimentelor din Ucraina asupra pieţelor şi asupra monedei naţionale.
'Evenimentele din Ucraina sunt în continuare în atenţia pieţelor, cu Crimeea tot mai aproape de o despărţire după referendumul de ieri (duminică n.r). Cu puterile vestice ameninţând cu sancţiuni în cazul în care Rusia va continua procesul de alipire a Crimeei, leul va fi probabil în continuare inflenţat de incertitudinile geopolitice. Ne aşteptăm aşadar ca moneda locală să continue tranzacţionarea în intervalul 4,50-4,52/EUR în zilele următoare', se mai spune în raport.
Sursa: Agerpres