Ministerul Finanţelor a anunţat un plan de emisiuni totalizând 2,4 miliarde lei în martie, mai puţin decât cele 3,8 miliarde lei planificate în fiecare dintre precedentele trei luni, susţin economiştii ING Bank România într-un raport.
Potrivit acestora, calendarul de emisiuni din martie este mai ambiţios decât cel din februarie în privinţa maturităţii medii, de 3,6 ani.
'MF a anunţat vineri un plan de emisiuni totalizând 2,4 miliarde lei în martie, mai puţin decât cele 3,8 miliarde lei planificate în fiecare din precedentele trei luni şi după ce a atras mai puţin de jumătate din planul din februarie. Totuşi, calendarul de emisiuni din martie este mai ambiţios decât cel din februarie în privinţa maturităţii medii, de 3,6 ani în martie, de două ori mai mare decât cea planificată în luna precedentă. Cu toate acestea, credem că sunt şanse mai ridicate să vedem mai multe licitaţii reuşite în această lună, întrucât detensionarea situaţiei politice va muta probabil accentul pe îmbunătăţirea condiţiilor de lichiditate, scadenţele nete de titluri proiectate la circa 2,6 miliarde lei în această luna susţinând şi ele tendinţa de scădere a ratelor pe termen scurt. Aceasta din urmă ar trebui să ajute la continuarea scăderilor în randamente pentru titluri de stat pe termen scurt, cu MF testând această ipoteză la licitaţia de obligaţiuni pe doi ani de astăzi (luni – n.r.)', se spune în raport.
Economiştii ING susţin că se aşteaptă ca MF să vândă suma planificată de 400 milioane lei la un randament maxim de
3,80%, egal cu cotaţia inferioară din piaţa secundară pentru acest instrument.
'Ne aşteptăm ca leul să piardă din avansul recent până în momentul anunţului unui nou Guvern luni, însă deprecierea a continuat în această dimineaţă pe fondul accentuării tensiunilor geopolitice în Ucraina. Evenimentele respective vor menţine probabil presiunea de depreciere pe leu, care în momentul de faţă a pierdut mai puţin teren decât monedele regionale', mai spun economiştii ING Bank România.