Ingredient dintr-un spray împotriva ţânţarilor, eficient împotriva COVID-19. Produsele sunt folosite şi de Armata britanică

Un studiu recent arată că un ingredient folosit într-un spray împotriva ţănţarilor ar putea ajuta la lupta împotriva noului coronavirus, motiv pentru care a fost deja cumpărat şi de către Armata britanică încă de la începutul pandemiei.

Un ingredient natural întânit în spray-urile contra ţânţarilor este foarte eficient împotriva SARS-CoV-2,  susţin cercetătorii britanici, care spun că ingredientul respectiv poate ucide virusul.

Mai exact, este vorba despre un raport al oamenilor de ştiinţă publicat de Ministerul Apărării din Marea Britanie, care arată că Mosi-guard, un spray bazat pe Citriodiol folosit de militarii britanici începând cu luna aprilie, poate ajuta în lupta cu noul coronavirus.

Cu toate acestea, trebuie menţionat că spray-urile care conțin Citriodiol nu sunt suficiente pentru a opri infecția cu COVID-19, dar pot fi utile ca o măsură suplimentară de protecție, pe lângă spălatul mâinilor și purtarea măștii.

O substanță derivată din uleiul de eucalipt, Citriodiolul s-a dovedit a fi eficient şi împotriva altor tipuri de coronavirus, cum ar fi SARS. Din acest motiv, spray-urile respective au fost introduse în dotarea militarilor britanici la începutul pandemiei, potrivit stirileprotv.ro.

Jacqueline Watson, director general al Citrefine, compania care produce substanța, a declarat anterior că este optimistă că Citriodiolul ar putea contribui la stoparea răspândirii virusului: „Ceea ce putem spune este că simțim că există o șansă foarte mare să funcționeze împotriva acestui virus, dar, desigur, trebuie să fie bine testat.”

Acord între Comisia Europeană şi AstraZeneca pentru 300 de milioane de doze de vaccin

Pe de altă parte, Comisia Europeană anunţă că a fost semnat un contract cu compania farmaceutică britanico-suedeză AstraZeneca pentru achiziţia a 300 de milioane de doze din vaccinul împotriva COVID-19 aflat în prezent în fază experimentală. Contractul a fost semnat în numele statelor membre ale UE.

Contractul survine după semnarea unui pre-acord de achiziţie în luna august. Trebuie menționat că acesta este primul contract semnat de UE pentru cumpărarea unui potenţial vaccin împotriva noului coronavirus. De asemenea, contractul prevede şi opţiunea cumpărării a 100 de milioane de doze suplimentare.

Documentul semnat mai prevede că statele membre ale UE „pot despăgubi producătorul (AstraZeneca) în anumite condiţii” pentru a compensa „riscul ridicat” al procesului de dezvoltare a vaccinului. Dar purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene, remarcă agenţia EFE, nu au oferit joi la conferinţa de presă zilnică detalii despre aceste condiţii.

Dacă vaccinul se va dovedi a fi eficace şi sigur, dozele achiziţionate în baza acestui contract vor fi distribuite proporţional statelor membre ale UE în funcţie de populaţia fiecăreia.

Vaccinul experimental dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford se află în prezent în faza a II-a din trei a testelor clinice, după ce a dat rezultate „promiţătoare” în prima fază a testelor, notează Agerpres.

Comisia Europeană a mai încheiat pre-acorduri de achiziţie a unor vaccinuri împotriva COVID-19 cu companiile farmaceutice Sanofi, Johnson&Johnson, Curevac şi Moderna.