În iulie 2024, FDA a interzis utilizarea unui ulei vegetal modificat, cunoscut sub numele de BVO în urma studiilor toxicologice.

”Acțiunea FDA este un exemplu al modului în care agenția monitorizează dovezile și, după cum este necesar, efectuează cercetări științifice pentru a investiga întrebările legate de siguranță. Apoi ia măsuri de reglementare atunci când știința arată nocivitatea aditivilor în alimente”, a explicat James Jones, comisar adjunct al FDA.

Potrivit Scicencealert, BVO, sau uleiul vegetal bromurat, a fost folosit ca agent de emulsionare încă din anii 30. Atașarea unor atomi de brom la o trigliceridă creează un ulei dens, care plutește uniform în apă atunci când este amestecat cu grăsimi mai puțin dense.

Ce se știe despre ingredientul BVO (uleiul vegetal bromurat)

Studiile pe animale au sugerat puternic că BVO se poate acumula lent în țesuturile adipoase. Având în vedere capacitatea bromului de a împiedica iodul să-și îndeplinească activitatea cea mai importantă în interiorul tiroidei, autoritățile sanitare din întreaga lume au avertizat asupra riscurilor emulgatorului timp de zeci de ani.

BVO a fost deja interzis în multe țări

De fapt, BVO a fost deja interzis în multe țări, inclusiv în India, Japonia și statele Uniunii Europene și a fost scos în afara legii în statul California în octombrie 2022. Cu toate acestea, FDA a întârziat să-l interzică. În anii 1950, agenția a considerat ingredientul ca sigur (GRAS).

Acest lucru s-a schimbat în deceniul următor când au apărut întrebări cu privire la posibila sa toxicitate, determinând FDA să renunțe la GRAS pentru BVO și să limiteze temporar utilizarea la concentrații relativ mici, de cel mult 15 părți pe milion, exclusiv în băuturile cu aromă de citrice.

Bromul se acumulează în țesuturile umane

Un studiu din Marea Britanie din anii 1970 a descoperit că bromul se acumulează rapid în țesuturile umane, studiile pe animale legând concentrațiile mari de BVO de probleme cardiace și comportamentale.

A fost nevoie de timp și de o serie de studii ulterioare, dar pe baza unor studii mai recente pe animale, bazate pe concentrațiile relative de BVO pe care le ingerează oamenii, FDA s-a convins că există suficiente dovezi pentru a interzice cu totul utilizarea acestuia.

Majoritatea companiilor de băuturi carbogazoase au făcut un pas înainte. PepsiCo și Coca-Cola Co. au renunțat treptat la ingredientul din produsele lor. De-a lungul anilor, mulți producători de băuturi și-au refăcut produsele și au înlocui BVO cu un ingredient alternativ. Astăzi, puține băuturi din SUA conțin BVO.