Cercetările au demonstrat clar acest lucru: o evaluare din 2019 a studiilor clinice a constatat că, în general, cafeaua are efecte antiinflamatoare. Un alt studiu din 2016 a constatat că băutorii de cafea au markeri inflamatori mai mici, în comparație cu un grup de nebăutori de cafea.
Iată ce spune cel mai recent studiu citat de The Healthy.
Chiar dacă s-a descoperit că laptele este un aliment care provoacă inflamație, noi cercetări sugerează că lactatele ar avea efectul invers. Mai exact, un studiu din ianuarie 2023 a constatat că adăugarea lactatelor în ceașca de cafea poate ajuta la reducerea nivelului de inflamație.
Ce au descoperit cercetătorii legat de combinația lapte-cafea
Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga din Danemarca au analizat modul în care polifenolii (antioxidanții) s-ar comporta în organism atunci când sunt amestecați cu anumiți aminoacizi. Combinația de cafea și lapte este cea mai bună, cafeaua având polifenoli, iar laptele fiind o proteină completă cu toți cei nouă aminoacizi esențiali.
Cercetătorii au realizat că polifenolii amestecați cu aminoacizi au avut un efect protector împotriva inflamației din celulele imune. Inflamația apare atunci când organismul luptă împotriva bacteriilor, încearcă să vindece o rană sau, în unele cazuri, să reacționeze la efectele unei diete nesănătoase. În timp, inflamația poate fi dăunătoare, motiv pentru care o dietă sănătoasă și plină de alimente antiinflamatoare este cheia reducerii riscului de boli cronice. Și se pare că această combinație de cafea cu lapte poate ajuta.
Deși concluzia pare promițătoare, cercetătorii sunt încă în fazele incipiente ale înțelegerii modului în care această combinație poate funcționa pentru inflamație, sperând să extindă observațiile și la efectele asupra animalelor și oamenilor.
De ce lactatele nu provoacă de fapt inflamație
Deși unii susțin că lactatele sunt un factor major al inflamației în organism, știința pare să îi contrazică.
Amy Goodson, autoarea cărții ”The Sports Nutrition Playbook”, spune că promovează beneficiile produselor lactate pentru clienții săi. Nu numai că laptele poate fi bun hidratant, dar este și o sursă puternică de proteine și alți nutrienți esențiali.
De ce combinația dintre cafea și lactate combate inflamația
Unii experți, care au făcut cercetări nutriționale vaste, sugerează că acest studiu nu este deloc surprinzător, dat fiind că s-a dovedit în mod științific că și laptele și cafeaua pot reduce inflamația din organism.
Goodson explică:
„Un studiu din Journal of Nutrition din 2019 a enumerat alimentele cu efecte antiinflamatorii pe baza capacității lor de a reduce biomarkerii inflamatori. Aici au intrat și produsele lactate ( lapte, brânză și iaurt), cafeaua și ceaiul, precum și alte alimente despre care poaste se știa, cum ar fi nuci, roșii, mere, fructe de pădure, leguminoase, legume crucifere și alte fructe și legume”.