Indiferent dacă preferați cafea neagră, cu un strop de lapte sau îndulcită cu miere, nu lipsesc modalitățile de a vă bucura de băutura de dimineață. Dar v-ați gândit vreodată că acest obicei vă poate afecta inima?

Medicii consultați de Parade explică acum ce trebuie să știți despre cafea și sănătatea inimii, inclusiv singurul ingredient care poate face această băutură mai sănătoasă pentru inimă.

Cât de bună este cafeaua pentru inimă

Înainte de a înțelege ce să adăugați (și ce să evitați să adăugați) în cafeaua de dimineață, dr. Samuel Mathis, MD, profesor asistent de medicină de familie la Universitatea din Texas Medical Branch, spune că există dovezi științifice care arată că. în general, consumul acestei băuturi este un obicei sănătos pentru inimă.

„Unele studii au descoperit că băutorii de cafea au mai puține evenimente cardiovasculare, în comparație cu cei care nu consumă cafea. Consumul regulat de cafea reduce riscul de hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă și ritm cardiac anormal”, spune el.

Acest lucru afectează reabsorbția sodiului în rinichi, inhibă răspunsurile inflamatorii și afectează modul în care ficatul nostru metabolizează anumite substanțe.

Dr. Laxmi Mehta, cardiolog, profesor de medicină internă la Centrul Medical Wexner de la Universitatea de Stat din Ohio, membru al Asociației Americane a Inimii, susține că un consum de cafea, în mod regulat, este asociat cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2, boala Parkinson și poate stimula metabolismul.

„Cafeaua este o sursă excelentă de antioxidanți, care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor”, explică ea.

Dr. Mathis subliniază totuși că excesul de cafea poate avea efecte inverse și poate avea un impact negativ asupra sănătății.

Administrația pentru Alimente și Medicamente recomandă nu mai mult de patru sau cinci căni de cafea pe zi – și chiar mai puțin dacă sunteți sensibili la cofeină.

Cum poți să faci cafeaua și mai sănătoasă pentru inimă

Ambii medici recomandă adăugarea unui ingredient banal: scorțișoară.

„Unele studii arată că scorțișoara poate scădea nivelul zahărului din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și poate reduce nivelul ridicat al colesterolului și trigliceridelor”, spune dr. Mehta.

Dr. Mathis adaugă: „Scorțișoara ne întărește sistemul imunitar, scade riscul de cancer și adaugă un efect protector pentru inima și creierul nostru”.

Adăugarea scorțișoarei în cafea poate fi și o modalitate de a o îndulci, ceea ce este deosebit de benefic, deoarece zahărul, precum și înlocuitorii zahărului pot avea un impact negativ asupra sănătății inimii.

„Zahărul și îndulcitorii artificiali sunt unele dintre cele mai nesănătoase lucruri pe care le adăugăm în cafea. Mulți îndulcitori artificiali conțin substanțe care nu sunt sănătoase în general pentru organism, și, prin urmare, nu sunt sănătoase pentru inimă. Acești îndulcitori creează inflamații în organism”, explică dr. Mathis.

Dacă nu vă place scorțișoara puteți adăuga pudră de cacao

Dr. Mathis spune că pudra de cacao neîndulcită este un alt ingredient sănătos de adăugat cafelei, deoarece este legat de susținerea tensiunii arteriale și a colesterolului. Pudra de Cacao are câțiva nutrienți importanți, inclusiv zinc, fier și magneziu.

Prin urmare, consumul de cafea nu că este doar bun pentru inimă, dar îi puteți adăuga mai multă aromă și beneficii suplimentare pentru sănătatea inimii. Cheia este să adăugați condimente bogate în antioxidanți (cum ar fi scorțișoara sau cacao) și să evitați aditivii cu zahăr sau ingrediente artificiale.