Există o varietate infinită de tiramisu

Există atât de multe variante de tiramisu – desertul clasic italian creat din pișcoturi de șampanie înmuiate în espresso și într-un amestec fin și cremos de mascarpone – încât este greu să spui care este rețeta autentică. De fapt, se spune că variantele unui tiramisu sunt la fel de diferite ca și persoana care le face.

Unele versiuni se fac cu gălbenușuri de ou crude, altele cu gălbenușuri și albușuri. Există și variante cu gălbenușuri de ou fierte și chiar fără niciun ou. De asemenea există versiuni cu frișcă sau fără frișcă.

Unele versiuni necesită doar espresso, altele folosesc numai amaretto pentru a aroma espresso. Adaptările mai extravagante includ rom pentru o aromă și mai intensă. Alte rețete sunt chiar departe de elementele de bază, cum ar fi un tiramisu cu căpșuni matcha de inspirație japoneză.

Versiunea cu vin Marsala va da o aromă puternică

O opțiune care conține mai puțin alcool, dar care va da o aromă puternică acestui desert delicios, este să folosiți vinul Marsala, care are un conținut de alcool mai mic decât băuturi spirtoase ca amaretto, scrie Tastingtable.

Marsala este un vin din Sicilia. Poate fi sec sau dulce. Vinul Marsala sec este ideal pentru mâncăruri sărate, dar ar trebui să utilizați o versiune dulce atunci când o adăugați în tiramisu. Vinul Marsala dulce se folosește în multe deserturi italienești, cum ar fi zabaglione.

Aromele vinului Marsala completează perfect vanilia

Notele vinului Marsala includ arome dulci, pământești, cum ar fi boabele de vanilie, fructele fierte și zahărul brun. Acestea oferă un contrast minunat cu gustul puternic și amar al espresso-ului folosit pentru înmuierea pișcoturile de șampanie.

Aromele vinului Marsala completează perfect vanilia care este folosită adesea în amestecul de mascarpone, precum și pudra de cacao care pudrează desertul. În timp ce unele rețete includ vin Marsala în amestecul de gălbenuș de ou, zahăr, mascarpone și frișcă, puteți să adăugați vinul dulce în espresso.

Adăugați aproximativ 2 până la 3 linguri de vin dulce Marsala în ceașca de espresso, înainte de a înmuia pișcoturile de șampanie. De asemenea, este important să lăsați desertul să stea la frigider timp de cel puțin patru ore, dar ideal ar fi peste noapte, pentru a permite cremei de mascarpone să se întărească, iar pișcoturilor de șampanie să se înmoaie.

Cum se prepară tiramisu tradițional

Pasul 1

Bateți mascarpone și zahărul pudră cu un mixer electric, la viteză medie-mare până se combină și devine cremos, aproximativ 1 până la 2 minute.

Într-un al doilea castron, bateți gălbenușurile de ou la viteză medie până când se îngroașă, cam 3 până la 5 minute. Adăugați gălbenușurile în amestecul de mascarpone.

Pasul 2

Amestecați cafeaua și lichiorul într-o ceașcă.

Înmuiați pișcoturile în amestecul de cafea, pe rând, și așezați-le pe fundul unei tăvi de copt. Acoperiți cu o treime din amestecul de mascarpone, într-un strat cât mai uniform.

Apoi pudrați mascarpone cu pudră de cacao. Repetați straturile de două ori, terminând cu pudra de cacao. Lăsați Tiramisu la frigider cel puțin 6 ore sau mai bine peste noapte.