Aburii minunatei băuturi au cucerit o lume întreagă, dar fiecare cultură are obiceiul său de a prepara cafea. Cea mai renumită rămâne, probabil, cafeaua turcească, în timp ce în alte colțuri ale lumii se folosesc diferite condimente pentru a intensifica aroma delicioasei băuturi.
Adăugarea unui strop dintr-un condiment, cum ar fi scorțișoara sau cardamomul, va schimba mult aroma cafelei. V-ați gândit că se poate adăuga și un condiment mai picant, cum ar fi piperul Cayenne?
Piperul Cayenne este o pudră aromată, usor amăruie, cu gust foarte iute și cu o culoare roșie, asemănătoare cu boiaua, dar de câteva ori mai iute. Calitățile sale sunt cunoscute de mii de ani, fiind folosit în toată lumea nu doar pe post de condiment în diferite mâncăruri, ci și pentru efectele sale de îmbunătățire a circulației sângelui și de detoxifiere a organismului, potrivit Tastingtable.
Piperul Cayenne este bogat în calciu și potasiu, conține vitaminele A și C
Piperul Cayenne este bogat în calciu și potasiu, conține vitaminele C și A, vitamine din grupul vitaminelor B. Capsaicina – substanța activă care îi conferă iuțmea, este considerată un analgezic și un anti-inflamator puternic, folosit în tratatarea multor afecțiuni.
Adăugarea piperului Cayenne în cafea poate schimba complet gustul băuturii
Deși poate suna ciudat, adăugarea piperului Cayenne în cafea poate schimba complet gustul băuturii.
Atât cafeaua, cât și piperul Cayenne sunt cunoscute pentru beneficiile aduse sănătății. Potrivit experților în nutriție de la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins, antioxidanții și alte substanțe active din cafea pot reduce inflamația și pot contribui la scăderea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer și boli.
De ce să încercăm această combinație
Pe de altă parte, piperul Cayenne este o sursă de vitamine, în special vitamina A, importantă pentru vedere, reproducere, sănătatea sistemului imunitar și anumite funcții ale organelor, potrivit Clinicii Cleveland.
Dincolo de potențialele beneficii pentru sănătate, principalul motiv pentru care ar trebui să încercăm să combinăm cafeaua cu acest condiment este gustul.
Dacă sunteți interesat să încercați această combinație de arome, ar fi bine să începeți cu o cantitate mică de piper Cayenne măcinat – doar cu o linguriță. Dacă vreți să potențați aroma de piper Cayenne puteți să suplimentați cantitatea cu încă o linguriță.
Cum se adaugă condimentul în cafea
Există două moduri de a adăuga piper Cayenne la cafea: combinându-l cu zațul de cafea înainte de preparare sau amestecându-l în cafeaua deja preparată. Deși un strop de Cayenne poate fi savurat în cafeaua neagră sau într-o ceașcă de espresso, adăugarea laptelui nu este recomandată, pentru că va tăia aroma condimentului.
Beneficii dovedite ale cafelei
Consumul zilnic de două-trei cești de cafea a fost asociat cu un risc de 10% până la 15% mai mic de a face boli de inimă, insuficiență cardiacă sau chiar de deces prematur, indică un nou studiu, citat de CNN.
Pentru realizarea studiului, cercetătorii au urmărit peste 400.000 de persoane din Regatul Unit, timp de cel puțin un deceniu, și au descoperit că ”obiceiul de a bea cafea a avut fie un efect neutru, ceea ce înseamnă că nu dăunează, fie a fost asociat cu beneficii pentru sănătatea inimii”.
Participanții care au băut două sau trei căni de cafea în fiecare zi au avut un risc de 10 până la 15% mai mic de a suferi de boli coronariene, insuficiență cardiacă, probleme de ritm cardiac sau deces prematur. Consumul zilnic de una până la cinci căni de cafea măcinată sau instant a fost asociat cu riscuri mai mici de aritmie, boli de inimă sau insuficiență sau accident vascular cerebral.