Dar toate aceste arome au un cost, atât din punct de vedere financiar, cât și nutrițional. Dacă vreți să preparați în casă o cafea cremoasă, cu acea spumă delicioasă deasupra, nu e nevoie decât de câteva ingrediente – smântână lichidă pentru frișcă (sau lapte, jumătate- jumătate sau, cel mai bine, lapte condensat), scrie Tasting Table.

Laptele condensat îndulcit este cheia unei cafele speciale

Folosirea laptelui condensat îndulcit în cafea este cea mai bună metodă de a schimba gustul și textura cafelei. Laptele condensat, care se găsește la conservă, este, practic, un lapte obișnuit, care a fost încălzit pentru a elimina excesul de apă, creând un produs super gros și dens. Zahărul care i se adaugă, nu numai că îi crește termenul de valabilitate, dar îi dă și acel gust dulce. Atunci când acest produs este combinat cu lapte sau smântână obișnuită și alte arome dorite, puteți obține o cafea delicioasă, fără a mai da o grămadă de bani la cafeneaua din colț.

Odată ce ați făcut o cremă de bază, puteți să savurați cafeaua ca atare sau să adăugați arome precum scorțișoară, extract de migdale sau Irish Cream. Laptele condensat îndulcit este disponibil pe tot parcursul anului și se găsește la orice supermarket.

Cafeaua poate fi preparată în diferite moduri

Cafeaua poate fi preparată în diferite moduri: la cafetieră, la ibric sau cu o presă franceză, dar conceptul de bază este același – apa fierbinte se toarnă peste boabele de cafea măcinate și apoi lăsată să se infuzeze. Spre deosebire de espresso, care folosește presiune mare, cafeaua se face la o presiune scăzută și cu mult mai multă apă. Deoarece o ceașcă de cafea este mai puțin concentrată decât una de espresso, are o aromă mai puțin intensă, fiind și mai puțin amară.

Conținut de cofeină

O ceașcă de cafea conține aproximativ 92 de miligrame de cofeină. Micronutrienți prezenți în cafea sunt calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu și niacină.

Informații nutriționale:

  • Cofeină: 92 mg
  • Carbohidrați: 0,4 g
  • Grăsimi: 0 g
  • Proteine: 0,7 g
  • Calorii: 5
  • Zahăr: 0g

Beneficii dovedite ale cafelei

Consumul zilnic de două-trei cești de cafea a fost asociat cu un risc de 10% până la 15% mai mic de a face boli de inimă, insuficiență cardiacă sau chiar de deces prematur, indică un studiu citat de CNN. Pentru realizarea studiului, cercetătorii au urmărit peste 400.000 de persoane din Regatul Unit, timp de cel puțin un deceniu, și au descoperit că ”obiceiul de a bea cafea a avut fie un efect neutru, ceea ce înseamnă că nu dăunează, fie a fost asociat cu beneficii pentru sănătatea inimii”.

Participanții care au băut două sau trei căni de cafea în fiecare zi au avut un risc de 10 până la 15% mai mic de a suferi de boli coronariene, insuficiență cardiacă, probleme de ritm cardiac sau deces prematur. Consumul zilnic de una până la cinci căni de cafea măcinată sau instant a fost asociat cu riscuri mai mici de aritmie, boli de inimă sau insuficiență sau accident vascular cerebral.