Salata de vinete este un preparat extrem de simplu, însă contează foarte mult și ordinea ingredientelor, dar și vinetele folosite. Se recomandă utilizarea unor vinete care au coajă lucioasă.

Ingredientele necesare pentru salata de vinete, în funcție de preferințe sunt următoarele:

  • 3 vinete mari  cu o consistentă uşor pufoasă
  • o ceapă
  • 70-80 de ml de ulei
  • sare şi zeamă de lămâie după gust
  • opţional: 1 linguriţă de muştar
  • 1 gălbenuş de ou crud

Referitor la modul de preparare, ingredientele de mai sus sunt suficiente pentru patru persoane, la o singură masă. Pentru a avea mai multă salată, cantitatea lor trebuie dublată.

Primul pas în preparare salatei de vinete îl reprezintă coacerea vinetelor. Acestea se coc pe o suprafață încinsă, sau chiar cu flacăra, până în momentul în care coaja lor este carbonizată, iar miezul devine moale.

Cu ce trebuie amestecate, de fapt, vinetele?

Deși miezul se poate înmuia și la cuptor, ele nu vor mai avea același gust afumat pe care îl au în urma procedeului menționat anterior. Acesta este și motivul pentru care se recomandă coacerea vinetelor pe o plită încinsă sau pe grătar.

Coaja vinetelor trebuie perforată cu o furculiță, astfel încât aburii să poată intra înăuntru, iar lichidul să se scurgă. În caz contrar, vinetele pot exploda în timpul procedurii.

După ce s-au copt, vinetele se scot de pe plită și se așează deasupra unui vas de colectare. Deasupra se presară puțină sare și se pune un capac. Vinetele se lasă până se răcesc complet și până când lichidul amărui pe care îl conțin se scurge și el.

După ce s-au răcit, vinetele se curăță bine de coajă, fiind eliminate astfel urmele de arsură. Nu se recomandă utilizarea ustensilelor de metal la curățare, ci a celor din lemn, plastic sau ceramică, pentru că altfel există riscul ca vinetele să se oxideze.

Trei modalități de a prepara salata de vinete

Totodată, același instrument va fi folosit și pentru amestecarea vinetelor. Există mai multe modalități în care salata de vinete poate fi realizată. Pentru o salată de vinete naturală, se va turna ulei în fir subțire, iar amestecul se va freca cu o lingură de lemn, într-un singur sens.

După ce uleiul este încorporat, se adaugă ceapa tocată fin, sarea după gust și zeama de lămâie. Pentru cei care preferă salata de vinete cu maioneză, peste vinetele tocate se adaugă ceapa tăiată fin și 3 linguri cu vârf de maioneze. Se amestecă bine, iar la final se adaugă sarea și zeama de lămâie după gust.

O altă metodă de a prepara salata de vinete este cea în care vinetele tocate se amestecă cu ceapa, cu un strop de sare, cu muștar și cu gălbenușul de ou. Se toarnă apoi uleiul în fir subțire și se amestecă cu lingura de lemn într-un singur sens.

La final, la fel ca și în celelalte două cazuri se adaugă zeama de lămâie.