Nu toată lumea susține abrogarea Legii recursului compensatoriu, pe care principalele formațiuni politice s-au grăbit să o voteze miercuri în Camera Deputaților.
Avocata Ingrid Mocanu a postat un mesaj pe internet prin care arată că CEDO nu va avea o atitudine pozitivă în fața unui stat, în speță România, care nu poate respecta deciziile Curții în ceea ce îl privește.
” (…) am și eu niște întrebări simplu formulate: cineva își imaginează că CEDO își va modifica decizia pilot Rezmiveș ș.a vs. România dacă ne văicărim noi că ne violează Moș Crăciun? Pe alții nu i-o viola? Că dacă și-o modifică doar pentru că așa vrea o putere dintr-un stat înseamnă că avem degeaba CEDO… cum judecă ea State dacă nu e capabilă să asigure aplicarea deciziilor pronunțate în Statele membre?”, a scris Ingrid Mocanu pe facebook.
Consecințele sunt nule
Mai mult decât atât, avocata precizează că efectele abrogării Legii recursului compensatoriu sunt practic nule, în ceea ce privește rata de recidivă în România:
”Și vă dau un pont (…): întrebați care era rata de recidivă de dinainte de recursul compensatoriu. Veți avea un șoc: era la fel!”, a precizat Ingrid Mocanu.
”Și o întrebare mai pentru analfabeți ”funcționali” (sic!): își imaginează cineva cu creierul tot în cap că dacă plătești bani unora care ies din pușcărie va scădea rata de recidivă?
Adică dacă tâlharul, hoțul, criminalul, violatorul stă cu câteva luni ÎN PLUS închis (că, ce să vedeți?, pușcăria pe viață pentru orice faptă nu se poate da) dar primește de la caseria pușcăriei câteva mii chiar zeci de mii de euroi se va simți mai descurajat în a recidiva?”, a completat ea, în mesajul postat pe internet.
Vot în unanimitate la comisie
Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat marți, cu unanimitate de voturi, raportul de admitere la inițiativele PNL și USR de abrogare a recursului compensatoriu.
În timpul dezbaterilor din plen, de miercuri, președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Nicușor Halici, de la PSD, a susținut că eliberarea anticipată a deținuților din penitenciare s-a făcut în baza unor hotărâri ale instanțelor de judecată, care au instrumentele pentru a lua deciziile și că ”doar o mică parte” din cei 20.000 de deținuți eliberați condiționat, care au recidivat, au beneficiat de recursul compensatoriu.
Totuși PSD a anunțat că votează legea de abrogare