Românii care pot beneficia gratuit de îngrijiri medicale la domiciliu

O actualizare recentă a Ghidului asiguratului evidențiază faptul că anumiți pacienți din România pot avea acces la servicii de îngrijire la domiciliu.

Documentul arată că îngrijirile la domiciliu se acordă pe baza recomandării unor medici, inclusiv a celor de familie. Aceste îngrijiri pot fi atât medicale, cât și paliative. Aceste prevederi sunt trecute într-un document emis recent de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Documentul CNAS arată că persoanele pentru care se recomandă îngrijirea la domiciliu sunt:

  • pacienții imobilizați 50% la pat sau la fotoliu
  • pacienților imobilizați complet la pat sau dependenți de o altă persoană pentru îngrijirile de bază

Printre cele mai comune servicii medicale furnizate la domiciliu se numără monitorizarea parametrilor fiziologici, cum ar fi temperatura, pulsul, tensiunea arterială și altele, administrarea tratamentelor medicale, efectuarea manevrelor terapeutice pentru prevenirea complicațiilor vasculare și pulmonare, îngrijirea leziunilor și sesiunile de kinetoterapie.

Intervalul de care pacienții pot beneficia de îngrijire la domiciliu

Conform noilor reglementări, pacienții adulți pot beneficia de îngrijire la domiciliu pe o perioadă recomandată de medic. Această perioadă nu poate depăși 90 de zile de îngrijire în ultimele 11 luni. Se pot stabili mai multe perioade, în funcție de recomandările medicului.

În schimb, persoanele care nu au împlinit 18 ani pot beneficia de 180 de zile de îngrijiri la domiciliu în ultimele 11 luni, conform Ghidului asiguratului emis recent de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Conform recomandării medicului, un singur interval de îngrijire la domiciliu poate fi de cel mult 30 de zile.

concediu medical
SURSA FOTO: Dreamstime

Cum se acordă serviciile de îngrijiri paliative?

Potrivit Ghidului asiguratului emis recent de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), serviciile de îngrijiri paliative la domiciliu se acordă asiguraților pe baza recomandării medicilor de familie, a medicilor specialiști din ambulatoriul de specialitate, inclusiv a celor cu atestat de studii complementare în îngrijiri paliative, precum și a medicilor specialiști din spital care au contracte cu casele de asigurări de sănătate.

Printre cele mai frecvente servicii de îngrijire paliativă la domiciliu se numără:

  • consultația medicală
  • elaborarea unui plan interdisciplinar de tratament și îngrijire
  • evaluarea stării funcționale și a capacității de autoîngrijire a pacientului
  • administrarea și monitorizarea tratamentului farmacologic
  • educația și informarea pacientului pentru autoîngrijire
  • îngrijirea terminală
  • consilierea psihologică specializată a pacientului și a familiei
  • kinetoterapia

Un asigurat poate primi îngrijiri la domiciliu în decursul a 90 de zile în ultimele 11 luni, împărțite în mai multe etape de îngrijire, în timp ce pentru cei cu vârsta sub 18 ani, perioada este extinsă la 180 de zile în aceeași perioadă de 11 luni.

O perioadă de îngrijire nu poate depăși 30 de zile. Serviciile de îngrijire paliativă la domiciliu sunt furnizate conform unui plan de îngrijire stabilit de către un medic specializat în îngrijiri paliative, care lucrează la furnizorul de servicii de îngrijire paliativă, în conformitate cu cerințele pacientului.