Internet Explorer, cel mai popular navigator web (browser) din lume, îşi simte ameninţată tot mai mult poziţia de lider de un browser care a fost lansat în urmă cu trei ani. Este vorba de Google Chrome.
Navigatoarele de Internet au evoluat mult în ultimii 15 ani, însă pentru prima dată în istorie pentru locul întâi în top nu se mai bat aceleaşi companii, Microsoft şi Mozilla. Irlandezii de la StatCounter au anunţat săptămâna trecută că Google Chrome a depăşit Mozilla Firefox, în ceea ce priveşte cota de piaţă, în luna noiembrie.
Mozilla Firefox este moştenitorul lui Netscape Communicator, browser care a fost primul adversar al Internet Explorer în primul „război al browserelor” (1996), război pe care Microsoft l-a câştigat după ce a decis să ofere gratuit browserul său celor care cumpărau o licenţă de Windows.
În prezent, Microsoft poartă un alt război, mult mai greu, cu doi rivali pe măsură: Mozilla Firefox şi Google Chrome. După ce multă vreme s-a crezut că Firefox va depăşi şi la nivel global Internet Explorer, aşa cum s-a întâmplat în mai multe ţări europene, browserul fundaţiei Mozilla a pierdut locul doi în faţa Chrome, browser lansat de Google în 2008.
Majoritatea utilizatorilor de Internet au preferat acest borwser pentru a naviga pe Internet deoarece este mult mai rapid, are o interfaţă simplă, curată şi este sigur. În plus, Google lansa o nouă versiune o dată la câteva săptămâni. Această idee a fost împrumutată şi de Mozilla, însă în loc să lanseze versiuni mai rapide şi mai stabile, Firefox-ul a devenit, de la versiunea 4.0 ,un browser din ce în ce mai lent.
Se transformă Google în Microsoft?
Chrome se bate acum pentru prima poziţie cu Internet Explorer, care continuă să aibă un avans considerabil. Cei de la PCMag nu văd cu ochi buni browserul celor de la Google. Aceştia scriu că Google se concentrează în totalitate pe Chrome, ceea ce înseamnă că anumite site-uri Google funcţionează perfect numai când sunt deschise cu acest browser. Acesta este un lucru îngrijorător, având în vedere că Google a promovat întotdeauna un internet deschis. Cu toate acestea, în prezent, sunt niveluri din Angry Brids care funcţionează numai în Chrome, iar Gmail în varianta offline poate fi accesată, de asemenea, numai cu Chrome.
"Oricine poate face un site care să funcţioneze în Chrome, deci din punctul acesta de vedere este o platformă deschisă, dar dacă acest site funcţionează numai în Chrome şi în niciun alt browser, atunci există o problemă, iar webul nu mai este aşa deschis", scriu cei de la PCMag. Google Instant Pages, Google Cloud Print, încărcarea de fişiere şi drag-and-drop în Google Docs, Google Apps notifications for email şi calendar events sunt exemple de servicii care funcţionează numai cu Chrome.
"Se întâmplă des ca Google să lanseze servicii fără să le testeze şi în celelalte browsere. Ne trezim câteodată cu un serviciu Google cu probleme pe care le-am fi putut rezolva la timp dacă Google ar fi lucrat cu noi", a declarat Hakum Lie, CTO, Opera Software. "Acum că au propriul browser se gândesc mai puţin la celelalţi şi ne îngrijorează deoarece Google nu ar fi existat dacă nu ar fi fost conceptul open standard şi probabil cu toţi am fi trăit în lumea Microsoft", a adăugat Lie.
Internet Explorer
Companie: Microsoft
Site:
Cota de piaţă, în lume, în luna noiembrie: 40,63%
Google Chrome
Companie: Google
Site:
Cota de piaţă, în lume, în luna noiembrie: 25,69%
Firefox
Companie: Mozilla
Site:
Cota de piaţă, în lume, în luna noiembrie: 25,23%