În Cartea sa albă anuală despre apărare, Tokio se preocupă de faptul că "gradul de influenţă a militarilor asupra politicii externe chineze s-a schimbat". Potrivit acestui raport, Armata Populară de Eliberare (APL) intervine tot mai des în arena politică, ceea ce – continuă documentul – reprezintă o schimbare radicală în cuplul politico-militar.
"Relaţiile între conducere (Partidul Comunist) şi APL au devenit mai complexe", ceea ce constituie "o problemă în evaluarea riscurilor", continuă documentul.
"Scopurile şi intenţiile Chinei devin mai puţin previzibile, iar aceasta reprezintă o provocare pentru noi", declară astfel Toshinori Tanaka, directorul Departamentului de Analiză şi Informaţii Strategice din Ministerul Apărării.
În cursul unui briefing asupra documentului, oficialii niponi şi-au exprimat îngrijorarea că militarii chinezi de nivel foarte înalt iau cuvântul mai des decât înainte în public, mergând – de exemplu – până la a face comentarii despre manevrele navale nord-americane în regiune.
Raportul estimează totuşi că influenţa APL s-ar putea diminua o dată cu reducerea numărului înalţilor responsabili militari în cadrul instanţelor politice conducătoare pe care Beijingul se pregăteşte să le reînnoiască pentru următorii zece ani în toamnă.
În martie, premierul chinez Wen Jiabao declarase în faţa Adunării Naţionale Populare că Beijingul îşi va accelera în 2012 modernizarea armatei – cea mai mare din lume la ora actuală – după se anunţase creşterea bugetului Apărării cu 11,2 %.
Relaţiile Chinei cu Japonia, ca de altfel şi cu alte ţări din regiune (Vietnam, Filipine) sunt tensionate de litigii teritoriale. Beijingul reclamă suveranitatea asupra mai multor insule. Insuliţe din Marea Chinei de Est – Senkaku pentru Tokio şi Diaoyu pentru Beijing – sunt disputate de cele două ţări.
Cartea albă niponă evocă în fine faptul că Coreea de Nord reprezintă o "ameninţare semnificativă" pentru securitatea Japoniei şi cea a regiunii.