Preţurile petrolului au scăzut marţi cu peste 6%, din cauza îngrijorărilor provocate de noilor măsuri de combatere a pandemiei de Covid-19 şi de ritmul lent al vaccinărilor din Europa, transmite Reuters, conform news.ro.

Cotaţia petrolului Brent a coborât cu 5,7%, la 60,94 dolari pe baril, iar în timpul tranzacţiilor a atins un minim de 60,50 dolari pe baril.

Preţul petrolului West Texas Intermediate a scăzut cu 5,8%, la 57,94 dolari pe baril, după un minim de 57,32 dolari pe baril.

Ambii indici au fost tranzacţionaţi aproape de cel mai redus nivel atins după 9 februarie.

„Drumul către redresarea cererii de petrol pare să fie plin de obstacole, în timp ce lumea continuă să se lupte cu pandemia de Covid-19”, a declarat Bjornar Tonhaugen, director pentru pieţe ale petrolului la firma Rystad Energy.

Valul trei de pandemie și creșterea dolarului au influențat negativ prețul petrolului

Extinderea restricţiilor din Europa sunt determinate de riscul producerii unui al treilea val al pandemiei de Covid-19 provocat de o nouă variantă a coronavirusului.

Germania, cel mai mare consumator de petrol din Europa, a anunţat că extinde restricţiile până pe 18 aprilie.

Aproape o treime din Franţa a intrat în carantină sâmbătă, după creşterea numărului de cazuri de mCovid-19 în Paris şi părţi din nordul Franţei.

Aprecierea dolarului are la rândul ei un efect negativ asupra preţurilor petrolului.

Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) aprecia recent că cererea mondială de petrol nu va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei până în 2023 iar ulterior ritmul de creştere va fi unul limitat, în contextul noilor forme de muncă şi al tranziţiei dinspre combustibilii fosili, transmite Bloomberg.

Potrivit uni raport al IEA, consumul de petrol va ajunge la 101 milioane de barili pe zi în 2023, recuperând în totalitate pierderea de nouă milioane de barili pe zi înregistrată anul trecut când carantinele au dus la golirea drumurilor şi au blocat la sol avioanele.

Însă pe măsură ce o serie de tendinţe precum munca de acasă se vor permanentiza iar guvernele încearcă să limiteze încălzirea globală, utilizarea hidrocarburilor se va reduce, susţine IEA. În aceste condiţii, la mijlocul deceniului cererea de petrol va fi cu aproximativ 2,5 milioane de barili pe zi mai mică decât preconiza Agenţia anul trecut iar cel mai probabil consumul de benzină a atins deja nivelul maxim.