În piaţă domneşte o stare de laissez-faire, cu care traderii şi investitorii trec de la o zi la alta, în speranţa că după colţ îi aşteaptă lumina. De trei ani, pieţele cunosc o retragere care este privită atât cu respect şi teamă, cât şi cu nonşalanţă de amator. Cele două forţe sunt necesare pentru alimentarea pieţelor cu vânzători şi cumpărători care menţin ritmul zilnic, mai mult sau mai puţin alert. În aprilie 2009, am prezentat în acest spaţiu un chart c
În piaţă domneşte o stare de laissez-faire, cu care traderii şi investitorii trec de la o zi la alta, în speranţa că după colţ îi aşteaptă lumina.
De trei ani, pieţele cunosc o retragere care este privită atât cu respect şi teamă, cât şi cu nonşalanţă de amator. Cele două forţe sunt necesare pentru alimentarea pieţelor cu vânzători şi cumpărători care menţin ritmul zilnic, mai mult sau mai puţin alert.
În aprilie 2009, am prezentat în acest spaţiu un chart conţinând indicele tehnologiei americane COMPQX şi indicele pieţei româneşti BET-C (figura 1a) cu întrebarea „Cum arată evoluţia viitoare a indicelui BET-C?“ Am avut un rally în piaţa bear, după care s-a ajuns din nou la aceeaşi întrebare. Graficul celor doi indici a avut şi are scopul de a compara forma identică a evoluţiilor ambelor pieţe: euforie urmată de o cădere foarte puternică. Atât în fizică, cât şi în pieţele financiare rămâne valabil principiul conform căruia exuberanţa este urmată de o cădere pe măsură. Cu cât scăderea este mai ridicată, cu atât redresarea către nivelele record din trecut este mai lungă. În cazul COMPQX au trecut zece ani şi nici la jumătatea valorii extreme nu s-a ajuns. Concluzia logică este că şi piaţa românească va reatinge vechile maxime în minimum zece ani.
Sună şocant? Pentru a arăta că evenimentele din 2007 au fost un cutremur de grad extrem care a mişcat plăcile tectonice fără speranţa de a le revedea în aceeasi pozitie, suprapunem în figurile 1b, 1c şi 1d alţi indici care au cunoscut extaz, urmat de agonie. Elementul de remarcat este forma evoluţiilor raportate la timpul scurs (pe axa orizontală).
În cazul pieţei româ-neşti şi a celei din China, evoluţia se află foarte departe de reatingerea punctelor de maxim. Mai serios este că relaţia dintre piaţa bursieră şi economie rămâne una intimă, dovedită istoric şi geografic. Ignorarea acestei legături conduce atât la pierderea unei părţi substanţiale a capitalului pentru investitori, cât şi la erori economice care se repară în mulţi ani de la apariţia lor. Pieţele bear (atenţie! suntem într-una de acest tip) sunt nimicitoare şi o greşeală conduce la o avalanşă fără apărare.
Data viitoare vom discuta despre modul în care putem cuantifica pieţele bear cu rezultate grafice care te vor face să uiţi de orice investiţie pe termen lung.
Dan Valcu, CFTe https://ta.educofin.com