Președintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiță, a vorbit despre noua tulpină de COVID depistată, dar și despre modul în care vaccinurile anti-covid au un efect asupra ei.
Acesta susține că din informațiile pe care le deține ”dacă va fi nevoie de un vaccin adaptat, din cantitatea contractată practic vom putea lua, de fapt, vaccinuri adaptate. Dacă va fi nevoie.”
Totodată, el a mai adăugat și faptul că este nevoie de date clare referitoare la contagiozitatea ei, dar și de rezistența la vaccin pentru ca omenirea să știe ce va face mai departe. Pe de altă parte, Valeriu Gheorghiță susține că până vor exista toate datele complexe, cel mai important este să se impună noi măsuri pentru a limita răspândirea acesteia.
„Trebuie să înțelegem că este o variantă identificată recent care ne preocupă, pentru care nu avem încă toate datele clare, care să ne confirme într-adevăr o contagiozitate crescută sau o rezistență la răspunsul imun ori un potențial de a genera forme grave… Încă ne lipsesc date. În următoarele săptămâni, cu siguranță lucrurile se vor clarifica. Până la acel moment, este important să se ia toate măsurile pentru a limita răspândirea.”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță, B1TV.
De menționat este faptul că declarația acestuia vine după ce nouă tulpină Covid a fost identificată în Africa de Sud. OMS a numit-o „Omicron” și a declarat-o „variantă de îngrijorare”, cel mai ridicat grad de risc.
România are suficiente vaccinuri
Amintim faptul că România ar putea fi pregătită în cazul în care varianta s-ar extinde și acest lucru în contextul în care Florin Cîțu s-a asigurat că achizițonează cât mai multe doze de vaccin.
„Nu le-am cumpărat, sunt comandă și știți foarte bine că strategia de a cumpăra vaccin este o strategie asumată la nivelul Uniunii Europene. Toată lumea are aceeași strategie. Strategia a fost inițial făcută de Comisia Europeană, luând în calcul și acest sistem de revânzare. Dacă nu participam la acea strategie, poate nu am fi avut vaccinul la fel de repede”, a spus Florin Cîțu la acel moment.
În ceea ce privește noua variantă din Africa de Sud, aceasta a ajuns în UE, iar Belgia este prima ţară europeană care a anunţat vineri că a depistat un caz de infectare cu noua variantă B.1.1.529 a coronavirusului SARS-CoV-2, informează AFP şi EFE.
„Avem un caz care este acum confirmat cu această variantă. Este vorba despre cineva venit din străinătate. Cineva care a fost testat pozitiv la 22 noiembrie. Cineva care nu era vaccinat”, a declarat ministrul sănătăţii Frank Vandenbroucke, într-o conferinţă de presă.
În ceea ce privește pacientul infectat, Laboratorul de referință a anunțat că este vorba despre o femeie tânără, nevaccinată, care a dezvoltat simptome la 11 zile după o călătorie în Egipt via Turcia. Totodată, sursa citată precizează că pacienta pare să nu fi avut contacte cu risc ridicat în afara casei sale şi niciun membru al familiei sale nu a prezentat simptome până acum.