Sectorul imobiliar, care a dominat în ultimii ani datorită randamentelor scăzute ale obligațiunilor, a înregistrat o scădere a evaluărilor și o creștere a costului împrumuturilor ca urmare a majorării ratelor dobânzilor. În plus, prăbușirea Silicon Valley Bank în luna martie și salvarea de urgență a Credit Suisse de către UBS au generat îngrijorări cu privire la o „buclă fatală” în care o criză bancară ar putea duce la o recesiune imobiliară.
La începutul acestei luni, Banca Centrală Europeană (BCE) a emis un avertisment cu privire la sectorul imobiliar, subliniind „semne clare de vulnerabilitate” și citând „scăderea lichidității pieței și corecțiile de preț” drept motive de incertitudine. De asemenea, BCE a solicitat noi restricții asupra fondurilor imobiliare comerciale pentru a minimiza riscurile unei crize de lichidități.
Potrivit datelor Morningstar Direct, fondurile europene care au investit direct în sectorul imobiliar au înregistrat în februarie ieșiri de 172 milioane de lire sterline (215,4 milioane de dolari), ceea ce contrastează puternic cu intrările de aproape 300 milioane de lire sterline înregistrate în ianuarie. Pe măsură ce impactul ratelor mai mari ale dobânzilor se instalează, analiștii de la Citi preconizează că acțiunile imobiliare europene vor scădea cu 20%-40% între 2023 și 2024.
Sectorul comercial cu risc ridicat ar putea scădea cu 50%
Această bancă a avertizat că sectorul imobiliar comercial cu risc mai ridicat ar putea scădea cu 50% până anul viitor, în cel mai pesimist scenariu. Pierre Gramegna, directorul general al Mecanismului European de Stabilitate, a evidențiat, de asemenea, presiunea descendentă atât pe piața imobiliară privată și comercială din SUA, cât și pe cea europeană, exprimându-și îngrijorarea cu privire la criza din sectorul imobiliar. În centrul atenției pentru temerile legate de o eventuală recesiune se află segmentul de birouri, care reprezintă o parte importantă a pieței imobiliare comerciale, deoarece modelele de lucru la distanță sau hibride au devenit mai răspândite din cauza pandemiei Covid. Există îngrijorări legate de faptul că revenirea la birouri nu s-a materializat încă, ceea ce duce la prea multe spații libere și la acordarea excesivă de împrumuturi în acest domeniu, a declarat Ben Emons, senior portfolio strategist la NewEdge Wealth din SUA.
Există îngrijorări tot mai mari cu privire la băncile care ar putea fi expuse riscului din cauza unei potențiale vânzări forțate și a spiralei descendente care rezultă, având în vedere riscul crescut al proprietăților imobiliare comerciale. Băncile americane mai mici sunt expuse unui risc mai mare, deoarece proprietățile imobiliare comerciale reprezintă aproximativ 65% din portofoliile lor de credite, în timp ce acestea reprezintă aproximativ 25% din portofoliile de credite ale băncilor americane, potrivit Goldman Sachs.
Cu toate acestea, riscurile sunt mai puțin acute în Europa
În timp ce unii experți avertizează cu privire la o viitoare recesiune, Pere Vinolas Serra, directorul general al companiei imobiliare spaniole Inmobiliaria Colonial și președintele Asociației Europene a Imobiliarelor Publice, a declarat că situația din Europa pare, în mod paradoxal, puternică.
Potrivit lui Pere Vinolas Serra, director executiv al Inmobiliaria Colonial, există mai mulți factori care contribuie la tendința mai puternică de întoarcere la birou în Europa, în comparație cu SUA. De exemplu, ratele de ocupare a birourilor sunt mai mari în Europa, iar la sfârșitul anului 2022, ratele de neocupare a birourilor europene erau mai mici decât cele din SUA, situându-se la aproximativ 7% față de 19%, respectiv. În portofoliul Inmobiliaria Colonial, ratele actuale de neocupare sunt chiar mai mici, de 0,2% în Paris și de 5% în Madrid. Vinolas consideră că aceste date arată o forță paradoxală a pieței europene, în ciuda îngrijorărilor legate de o potențială recesiune.