Viceprim-ministrul Raluca Turcan a prezidat marţi Reuniunea Grupului de lucru interinstituţional dedicat Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), care a avut loc la Palatul Victoria.

Au mai participat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, ministrul finanţelor publice, Florin Cîţu, ministrul economiei, energiei şi mediului de afaceri, Virgil Popescu, reprezentanţi la nivel de secretar de stat din Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Apărării Naţionale, ai Administraţiei Prezidenţiale, precum şi reprezentanţi ai conducerii EximBank.

Pregătirea summitului următor

Reuniunea a avut loc în contextul pregătirilor participării părţii române la al cincilea Summit al Iniţiativei, prevăzut a avea loc la Tallinn, Estonia, în perioada 19-20 octombrie 2020.

Viceprim-ministrul Raluca Turcan a amintit, în deschiderea reuniunii, importanţa strategică a Iniţiativei celor Trei Mări pentru România, reflectată şi în Programul de Guvernare, se arată într-un comunicat de presă.

Raluca Turcan a subliniat, de asemenea, importanţa implementării proiectelor de interconectare prioritare pentru România în realizarea unor obiective naţionale în sfera transporturilor, energiei sau digitalului.

De asemenea, în contextul actual, marcat de efectele pandemiei COVID-19 la nivel global, Raluca Turcan a subliniat că proiectele I3M ar putea oferi un sprijin important redresării economice, cu efecte pozitive şi asupra pieţei muncii.

Domeniile fundamentale ale I3M

În intervenţia sa, viceprim-ministrul a menţionat că transportul, energia şi conectivitatea digitală continuă să fie domeniile fundamentale ale I3M, iar interconectivitatea celor 12 state I3M va contribui şi la creşterea convergenţei economice şi a coeziunii între membrii UE.

În context, a declarat că „România rămâne un puternic susţinător al proiectului european, care în acelaşi timp a construit un parteneriat strategic puternic şi diversificat cu Statele Unite.

Iniţiativa celor Trei Mări este o expresie a acestei abordări strategice a României şi reprezintă o contribuţie regională nu doar la creşterea coeziunii la nivel UE, cât şi la consolidarea parteneriatului transatlantic”.

De asemenea, Raluca Turcan a atras atenţia asupra faptului că proiectele prioritare aflate pe lista andosată în cadrul Summit-ului I3M de la Bucureşti din 2018, găzduit cu succes de Preşedintele Klaus Iohannis, vor putea avea un impact regional real, fiind relevante pentru obiectivul de creştere a interconectivităţii în cele trei domenii prioritare şi pe deplin compatibile cu priorităţile şi politicile Uniunii Europene în materie.

”Spaţiu de acţiune comun”

Proiectele evidenţiază nu doar potenţialul de cooperare regională, ci şi posibilitatea stabilirii unui spaţiu de acţiune comun, implicând şi alte state membre UE, dar şi din Balcanii de Vest şi din Vecinătatea Estică.

În cadrul discuţiilor, ministerele responsabile au trecut în revistă stadiul implementării proiectelor I3M avansate de România, etapele viitoare avute în vedere, sursele de finanţare identificate, eventualele obstacole înregistrate în ceea ce priveşte implementarea, respectiv propuneri de alte proiecte care ar putea fi finanţate prin Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări (FI3M).

În contextul pregătirilor pentru organizarea celui de-al cincilea Summit al Iniţiativei, prevăzut a avea loc la Tallinn, Estonia (19-20 octombrie 2020), Prim-ministrul României Ludovic Orban a aprobat, la 14 noiembrie 2019, reorganizarea şi reactivarea Grupului de lucru la nivelul Guvernului care să sprijine participarea României în I3M, sub coordonarea viceprim-ministrului Raluca Turcan.

Grupul de lucru are ca obiectiv monitorizarea şi coordonarea, la nivel guvernamental, a proiectelor în care este implicată România în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări şi acţiunile la nivelul executivului menite a implementa obiectivele I3M, analiza şi sprijinirea bunei funcţionări a instrumentelor sale, precum Fondul de Investiţii al I3M, şi asigurarea unei promovări coordonate în plan extern a intereselor României în cadrul Iniţiativei, inclusiv în conexiune cu Forumul de Afaceri al Iniţiativei, a cărei a treia ediţie va avea loc în cadrul Summitului de la Talinn.