Iniţiativa celor Trei Mări. Sorin Grindeanu anunță drumul de mare viteză Arad-Oradea
Iniţiativa celor Trei Mări. Joi, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a avut o întâlnire cu omologul său italian, Matteo Salvini, pentru a discuta despre inițiative noi în sectorul transporturilor, concentrate pe consolidarea conexiunilor rutiere între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Egee.
Pe lângă acest aspect, au fost abordate subiecte legate de prezența firmelor italiene care desfășoară activități în România și de sprijinul acordat Ucrainei.
„Un nou an, o nouă întâlnire cu bunul meu prieten, ministrul italian al Transporturilor şi Infrastructurii, Matteo Salvini! Am decis că este oportună implementarea unor proiecte noi, stabilite în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, care să asigure interconectarea rutieră pe ruta Marea Baltică-Marea Neagră-Marea Egee.
Pe teritoriul României această rută se va materializa prin construcţia drumului de mare viteză Arad-Oradea”, a transmis, astăzi, Sorin Grindeanu.
Reţelele TEN-T, un obiectiv româno-italian
Ministrul Transporturilor a subliniat importanța cooperării între România și Italia în ceea ce privește dezvoltarea rețelelor de transport TEN-T și diversificarea rutelor de transport în UE.
„În contextul extinderii accelerate a reţelelor de transport din România, am subliniat importanţa respectării angajamentelor contractuale din partea firmelor italiene care activează în domeniul infrastructurii!
În prezent, România este o piaţă cu o dinamică fără precedent, datorată implementării obiectivelor de infrastructură mare şi, din această perspectivă, orice întârziere poate provoca prejudicii la nivel naţional şi cu impact pe plan european”, a precizat Grindeanu.
De asemenea, ministrul Transporturilor a menționat că un alt punct de discuție a fost sprijinul acordat Ucrainei de către statul român.
„Am subliniat interesul justificat pentru participarea firmelor româneşti, alături de firme din alte state europene, la reconstrucţia acestei ţări, după finalizarea conflictului ruso-ucrainean.
În acest context, Portul Constanţa va avea un rol extrem de important, fapt subliniat şi de omologul meu Italian.
Ar urma să fie asigurată o conexiune maritimă mult mai eficientă între principalul port de la Marea Neagră şi porturile italiene de la Marea Adriatică (Trieste, Ravenna etc.), care ar facilita tranzitul de mărfuri”, a mai transmis ministrul Transporturilor.
Italia sprijină aderarea României la Spaţiul Schengen
Conform afirmațiilor lui Grindeanu, guvernul italian și-a reiterat sprijinul pentru aderarea completă a României la Spațiul Schengen.
„I-am mulţumit, cu această ocazie, omologului meu pentru sprijinul oferit în demersul nostru legitim. Mizăm în continuare pe susţinerea Republicii Italiene pentru obţinerea acceptării noastre în integralitate în Schengen!
După eliminarea controalelor la frontierele navale şi aeriene (de la 31 martie 2024), României trebuie să i se accepte rapid şi accesul prin frontierele terestre în Schengen”
De altfel, România va susţine demersurile Republicii Italiene la nivel european! Am dat asigurări că partea română se va alătura demersului Romei care denunţă interdicţiile impuse de Austria transportatorilor pe Coridorul Brenner (Tirol)”, a transmis Grindeanu, pe Facebook,
Ministrul Transporturilor este parte din delegația condusă de premierul Marcel Ciolacu, care efectuează o vizită de lucru în Italia.
Marcel Ciolacu s-a întâlnit, joi, cu Papa Francisc
În cursul zilei de joi, 15 februarie, premierul Marcel Ciolacu a fost primit de Papa Francisc la Vatican. Aici, premierul i-a adresat recunoștința pentru sprijinul oferit comunităților românești.
Dialogul dintre premierul Marcel Ciolacu și Papa Francisc a durat aproximativ 25 de minute în timpul întâlnirii lor la Vatican.
Papa Francisc i-a înmânat premierului român un basorelief de bronz și mai multe cărți, drept cadou.
La rândul său, premierul Marcel Ciolacu i-a oferit Papei Francisc un tablou reprezentându-i pe cei șapte episcopi martiri beatificați de Suveranul Pontif în 2019, alături de câteva produse tradiționale românești, ca gest de apreciere.
„Astăzi am avut ocazia specială să discut la Vatican cu Sanctitatea Sa Papa Francisc şi să-i exprim recunoştinţa pentru sprijinul acordat comunităţilor româneşti din Italia şi din întreaga Europă”, a anunțat Marcel Ciolacu, pe Facebook.