Germania anunță inițiativa „Scutul Cerului European”. Au fost întrunite 14 state NATO
Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a amintit de faptul că inițiativa denumită „Scutul Cerului European” este un proiect prezentat în această vară de către cancelarul german Olaf Scholz, menit să favorizeze achiziția unor sisteme de tip Iris-T şi Patriot.
Potrivit inițiativei, 14 state membre NATO s-au asociat joi, 13 octombrie, cu Germania în vederea achiziționării în comun a unor materiale de apărare antiaeriană şi antirachetă, notează afp.com
Germania coordonează această iniţiativă, în care au intrat Regatul Unit, Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Olanda, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi România.
Toate aceste ţări au semnat o „Scrisoare de intenţie”, transmisă NATO în cadrul unei reuniuni a miniştrilor Apărării din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.Trebuie menționat că și Finlanda, un stat candidat la aderarea la NATO, s-a asociat la rândul ei acestui proiect.
Noile mijloace vor consolida în mod considerabil capacitatea de apărare a NATO
Potrivit explicației oferite de adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, noile mijloace vor consolida în mod considerabil capacitatea de apărare a NATO împotriva oricăror ameninţări aeriene şi antirachetă.
„Noile mijloace, complet interoperabile şi integrate în mod transparent în apărarea aeriană şi antirachetă a NATO, ne vor consolida în mod considerabil capacitatea de a apăra Alianţa împotriva oricăror ameninţări aeriene şi antirachetă.
Acest angajament este şi mai crucial azi, când asistăm la atacuri cu rachete nemiloase şi orbeşti ale Rusiei în Ucraina, care omnoară civili şi distrug infrastructuri esenţiale”, a transmis într-un comunicat adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană.
Potrivit sursei menționate, Franţa nu s-a asociat acestei inițiative, în contextul în care sistemul său de apărare sol-aer cu rază medie de acţiune MAMBA este deja deplin integrat în lanţul de control al Comandamentului Aerian Aliat al NATO.
MAMBA asigură apărarea spaţiului aerian şi protecţia unităţilor franceze – desfăşurate în România – în cadrul consolidării apărării NATO pe flancul de est al Alianţei.
Ministrul francez al Apărării Sébastien Lecornu s-a întâlnit joi, la NATO, cu omologul său ucrainean Oleksii Reznikov, pe tema evaluării nevoilor forţelor armate ucrainene.
Franţa a înfiinţat un fond dotat cu 100 de milioane de euro destinat achiziţionării de armament francez de către Ucraina şi a anunţat în mod oficial că a trimis şase tunuri de tip Caesar în Ucraina, crescând dotarea la 24 de tunuri.