Cei care vor să-şi deschidă un mic atelier de reparaţii, o croitorie sau o frizerie pot beneficia de finanţare europeană de până la 200.000 de euro/proiect.

Programul urmăreşte atât crearea de microîntreprinderi în mediul rural, cât şi dezvoltarea celor existente, fiind încurajată în special iniţiativa tinerilor şi a femeilor. Pot solicita finanţare microîntreprinderile şi persoanele fizice care se angajează ca până la data semnării contractului să se autorizeze cel puţin ca PFA şi să funcţioneze ca microîntreprinderi. Nu pot depune cerere de finanţare beneficiarii înregistraţi în lista Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a debitorilor pentru Programul SAPARD şi pentru Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, până la achitarea integrală a datoriei faţă de APDRP, inclusiv a majorărilor de întârziere, sau cei care au contracte de finanţare reziliate din cauza nerespectării clauzelor contractuale.

Beneficiarul trebuie să nu fi suferit sancţiuni economico-financiare şi să dovedească dreptul de proprietate asupra terenului pe care urmează să realizeze investiţia sau dreptul de folosinţă pe o perioadă de cel puţin zece ani.

Dacă beneficiarul este PFA, valoarea maximă a finanţării este de 50.000 de euro/proiect. În cazul micro-întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în sectorul transportului rutier, se acordă până la 100.000 de euro/proiect, iar pentru alte microîntreprinderi, până la 200.000 de euro/proiect. Valoarea minimă eligibilă a unui proiect este de 5.000 de euro.

Durata de execuţie a contractului de finanţare este de maximum trei ani pentru proiectele care prevăd investiţii cu construcţii şi/sau montaj şi de maximum doi ani pentru investiţii simple de utilaje, instalaţii, echipamente şi dotări.

Termenul de rambursare a cheltuielilor eligibile este de maximum 90 de zile calendaristice de la data înregistrării cererii de plată. Beneficiarul este obligat să nu înstrăineze sau să modifice investiţia realizată prin proiect pe o perioadă de cinci ani de la ultima plată efectuată.

Activităţi eligibile pentru acest program

216-53245-21_fermoar_shutterstock_24.jpgSe finanţează investiţii în activităţi nonagricole productive cum sunt cele din industria uşoară (articole de pielărie, încălţăminte, lână, blană, tricotaje, produse de uz gospodăresc, produse odorizante etc.), de procesare industrială a produselor lemnoase, mecanică fină, asamblare de maşini, unelte şi obiecte casnice, producerea de ambalaje etc. De asemenea, investiţii pentru dezvoltarea activităţilor meşteşugăreşti, artizanat şi a altor activităţi tradiţionale nonagricole cu specific local (prelucrarea fierului, lânii, olăritul, brodatul, confecţionarea de instrumente muzicale tradiţionale etc.), precum şi marketingul acestora (mici magazine de desfacere a propriilor produse obţinute din aceste activităţi). Sunt eligibile şi investiţiile în servicii de croitorie, frizerie, cizmărie, cele de internet providing, micile ateliere pentru reparat maşini, unelte şi obiecte casnice, serviciile de mecanizare, transport (nu şi achiziţionarea mijloacelor de transport), servicii sanitar-veterinare  şi de protecţie fitosanitară, achiziţionarea de echipamente pentru producerea energiei regenerabile.

Check-list pentru dosarul solicitantului

Principalele piese ale dosarului sunt:

– Cererea de finanţare, redactată pe formularul standard al cererii de finanţare (disponibil pe www.apdrp.ro)
– Studiul de fezabilitate pentru proiectele care prevăd lucrări de construcţii şi/sau montaj
– Memoriu justificativ pentru proiectele care nu prevăd lucrări de construcţii şi/sau montaj
– Situaţia financiară (excepţie fac cei care nu au obţinut venituri din exploatare, PFA şi întreprinderile individuale şi cele familiale)
– Documentele aferente terenurilor şi clădirilor unde se vor realiza investiţiile
– Declaraţia pe propria răspundere a solicitantului că va asigura cofinanţarea, cu precizarea sursei.

Dosarul de finanţare se depune la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) al judeţului unde are loc implementarea proiectului. În cazul în care proiectul este implementat pe teritoriul mai multor judeţe, dosarul va fi depus la oficiul judeţean pe raza căruia investiţia este predominantă din punct de vedere valoric. Termenul-limită de depunere a dosarelor este 15 iulie a.c.

50% din valoarea ajutorului nerambursabil se poate acorda în avans beneficiarilor de către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit

Atenţie la cofinanţare!

216-53246-21_atentie_shutterstock_24.jpgSolicitantul trebuie să prezinte sursa cofinanţării în termen de maximum 60 de zile calendaristice de la data confirmării de primire a notificării în vederea încheie­rii contractului de finanţare. Dacă nu sunt prezentate documentele care dovedesc capacitatea şi sursa de cofinanţare, contractul de finanţare nu va fi încheiat.