Din ce in ce mai multe cabinete medicale particulare decid sa isi infiinteze laboratoare proprii de analize. Cel ce doreste sa isi faca analizele la un astfel de laborator are cateva avantaje fata de cel ce se duce la o policlinica de stat. Scapa de inghesuiala, de stat la coada, nu mai da ciubuc, este tratat cu amabilitate, are rezultatele intr-un timp foarte scurt si, mai ales, beneficiaza de obicei de analize mai corecte, cu un grad de toleranta mai mic decat cele facute in multe dintre unita
Din ce in ce mai multe cabinete medicale particulare decid sa isi infiinteze laboratoare proprii de analize. Cel ce doreste sa isi faca analizele la un astfel de laborator are cateva avantaje fata de cel ce se duce la o policlinica de stat. Scapa de inghesuiala, de stat la coada, nu mai da ciubuc, este tratat cu amabilitate, are rezultatele intr-un timp foarte scurt si, mai ales, beneficiaza de obicei de analize mai corecte, cu un grad de toleranta mai mic decat cele facute in multe dintre unitatile de stat, unde aparatura si reactivii folositi nu sunt intotdeauna la nivelul standardelor europene. Pretul pentru un sir de analize uzuale, pe care fiecare dintre noi trebuie sa si le faca din cand in cand, este, la un centru medical care are contract cu Casa de Asigurari de la zero la 100.000 de lei, iar la un cabinet care nu are un astfel de contract, de 3-400.000 de lei.
Avantaje are, desigur, si posesorul cabinetului. Atrage mai multi clienti, pacientii pe care deja ii are nu mai trebuie sa-i trimita la alte unitati medicale pentru analize, castigand deci ceva in plus, iar medicului ii este mai usor sa aiba rezultatele imediat.
„Nu cunosc nici macar un singur caz de cabinet medical particular, dotat cu laborator propriu, care sa se fi inchis de-a lungul ultimilor cinci-sase ani”, ne spune Neculae Radu, director general al reprezentantei Cormay la Bucuresti. „Piata „diagnosticelor” in Romania este intr-o crestere constanta. Au aparut laboratoare particulare pana si la tara, in comunele mai bogate. Noi, de pilda, avem o buna piata in nordul Moldovei. Desi anul trecut nu a fost prea bun pentru vanzari, firma noastra a reusit totusi sa atinga o cifra de afaceri de un milion de dolari. Acum, merge ceva mai bine si ne asteptam ca pana la sfarsitul anului acesta sa incasam un milion si jumatate de dolari”, continua Neculae Radu.
Testele rapide pot salva multe vieti
Cormay, una dintre cele mai importante firme din lume, specializata in vanzarea de teste de diagnostic medical si produse de laborator, a adus in Romania in principal reactivi pentru analize, dar si echipamente sofisticate, cum ar fi aparatele de electroforeza. „Am vandut aici 130 de astfel de aparate, iar sapte dintre ele sunt la cel mai inalt nivel de complexitate din lume si costa 40.000 de dolari. in Polonia s-au vandut doar doua, iar in Rusia doar unul. Va puteti da seama de capacitatea de absorbtie a pietei romaneasti”, explica Bogdan Popoviciu, director la aceeasi firma. Unul dintre punctele tari prin care aceasta companie s-a impus in Romania este acela ca ofera solutii complete de echipare a laboratoarelor, respectiv aparatura, reactivi, software, dar mai ales ii invata pe oameni cum sa foloseasca toate acestea. Acum, firma a inceput sa desfaca si teste de diagnostic rapid, cum ar fi testul de sarcina sau teste pentru detectarea markerilor tumorali sau virali. Ele costa un dolar sau doi, merg foarte bine pe piata si pot detecta maladii foarte grave intr-un stadiu incipient, cand sansele de vindecare sunt de aproape 100%. De curand, firma are si un site de comert pe Internet. „Desi, in Romania, comertul pe Internet nu prea merge din cauza ca sistemul cu cartile de credit nu functioneaza cum ar trebui, vrem sa fim asigurati si in aceasta directie, sa fim primii aici. Deocamdata, conteaza doar pentru publicitate”, explica Bogdan Popoviciu.
Pentru ca un doctor sa-si deschida un laborator de analize propriu este nevoie de cel putin 10.000 de dolari. Un cabinet in stil occidental costa 100.000 de dolari, iar un cabinet de cartier, care sa deserveasca un mare numar de „clienti”, se infiinteaza cu minimum 25.000 de dolari.
Doctorul Constantin Balaet, fost director al Centrului de Hematologie Transfuzionala al MApN, a iesit de buna voie la pensie si si-a infiintat in apartamentul sau din Cartierul Rahova un Centru Medical cu laborator de analize. Pentru aceasta a trebuit sa-si vanda masina, a facut un imprumut la Banca Romaneasca, a reusit sa incheie un contract de cumparare de echipament in rate, a alergat vreo sase luni pentru acte si alte lucruri, dar acum Centrul merge destul de bine. Valoarea totala a utilarilor este de 50.000 de dolari.
Are, in medie, cam 200 de pacienti pe luna si crede ca in spatiul in care este plasat cabinetul sau, adica intr-un cartier populat, cu oameni cu mai multi sau mai putini bani, un laborator de analize ii creste mult veniturile. in curand, se asteapta ca numarul de pacienti sa creasca vertiginos, pentru ca experienta ii spune ca un astfel de cabinet incepe sa functioneze cu toate motoarele cam dupa doi ani de la infiintare. „Cred ca, in curand, se vor petrece si la noi schimbarile ce au avut loc in Occident si in America, adica accentul sa cada pe tratamentul ambulatoriu, sa se reduca la minimum durata de spitalizare si sa apara multe centre medicale mai mici, dar mai aproape de om si in acelasi timp mai rentabile decat aceste aglomerari care sunt spitalele.”
Tarifele medicale au mercurial
Principala problema cu care se confrunta este intarzierea cu care ii vin banii de la Casa de Asigurari. Dar acum a mai aparut una, de data aceasta de ordin legislativ, legata de adoptarea unui articol din Contractul-cadru pe anul 2000, care reglementeaza relatiile cu Casa de Asigurari. Articolul, respins de Ministerul Finantelor, prevedea posibilitatea ca unitatile medicale sa poata cere pacientului asigurat la o casa de asigurari medicale sa suporte din buzunarul propriu diferenta intre tarifele decontate de Casa de Asigurari si tarifele stabilite de acestea. Lucrurile stau cam asa: daca clientul doreste servicii medicale mai bune, el se adreseaza unor unitati pe care le crede in stare sa i le ofere. Normal ca servicii mai bune inseamna un cost mai mare. Pana acum, s-a acceptat in mod tacit acest sistem al platii prin CAS plus bani gheata.
Colegiul Medicilor crede ca neacceptarea acestui articol inseamna, practic, distrugerea medicinei private. in plus, cine ar mai cumpara aparatura cu care sa-si doteze cabinetul, daca indiferent de calitatea serviciilor, pretul este acelasi. „Atunci sa ne intoarcem la practicile din Evul Mediu, sa ma apuc sa gust urina, sa fierb glicerina si sa n-am alt aparat decat un stetoscop ca sa am profit?”, se intreaba indignat doctorul Constantin Balaet.
Reorientari in politicile spitalelor din Europa si America
Se acorda o importanta marita studiilor de piata, publicitatii, exploatarii segmentelor de piata – pachete speciale pentru diferite categorii de pacienti.
Spitalele se transforma in adevarate masini de afaceri, capabile sa se miste rapid in fata oportunitatilor ivite, cu o structura organizatorica si administrativa extrem de flexibila. Casele de asigurari incep sa devina doar creditori ai spitalelor, care se vad nevoite sa faca tot ce le sta in puteri pentru a avea „clienti”.
in Statele Unite ale Americii, peste 90% din interventiile chirurgicale se fac in prezent in sistem ambulator, fata de la doar 14% in 1980.
Accentul cade din ce in ce mai mult pe prevenirea bolilor. Un program de prevenire este mult mai ieftin decat unul de tratare – de aici si obsesia impotriva fumatului.
Din cauza societatilor de asigurari, care vor sa plateasca o suma fixa pentru orice zi de spitalizare, pentru spitale este mai rentabil sa incheie contracte cu societati hotelire. O parte dintre pacienti pot fi tinuti sub observatie medicala si in asa-numitele hoteluri medicale.
Se inmulteste numarul cazurilor de asistenta medicala la domiciliu si se manifesta o puternica tendinta de crestere a pietei testelor de diagnostic personale, a aparaturii de monitorizare si tratament la domiciliu, precum si a echipamentelor de folosinta indelungata.