Germania accelerează tranziția către contoare inteligente
Implementarea acestor modificări pentru contoare inteligente este deja în desfășurare pentru anumite locuințe, marcând o tranziție importantă în infrastructura energetică a țării.
În Germania, înlocuirea treptată a vechilor contoare de energie electrică este în plină desfășurare.
Din 2025, se va introduce în gospodării așa-numitul contor inteligent, înlocuind toate modelele analogice până în 2032.
Această inițiativă este parte a unei legislații ce urmărește accelerarea tranziției digitale în sectorul energetic.
De anul viitor, consumatorii din Germania vor putea beneficia de contoare inteligente, dispozitive inovatoare destinate să faciliteze o gestionare eficientă a consumului de energie electrică.
Această tehnologie aduce multiple avantaje, inclusiv o transparență crescută în privința consumului personal de energie electrică și posibilitatea unei facturări mai precise și mai convenabile, datorită afișării digitale a numerelor.
De asemenea, contorul inteligent este conceput pentru a utiliza electricitatea în perioadele când prețul acesteia este mai redus.
Tranziția către Contoarele Inteligente. Vor deveni obligatorii, însă în timp mai îndelungat
Potrivit informațiilor de pe ruhr24.de, un contor inteligent este format dintr-un contor digital și o interfață de date cunoscută sub numele de poartă de contor inteligent.
Acest sistem monitorizează în mod continuu producția și consumul de energie electrică și transmite automat datele către furnizorul de energie electrică și operatorul de rețea.
Conform centrului de consiliere pentru consumatori, instalarea obligatorie a noilor contoare de energie electrică se aplică grupurilor de consumatori cu un consum anual de energie electrică de minim 6.000 de kilowați oră.
Această măsură afectează în special companiile, dar și gospodăriile particulare care utilizează, de exemplu, pompe de căldură sau încarcă mașini electrice acasă.
Conform legislației actuale, este impus ca cel puțin 20% din toți consumatorii relevanți să fie echipați cu contoare inteligente până la sfârșitul anului 2025, minim 50% până la sfârșitul anului 2028 și cel puțin 95% până la sfârșitul lui 2030.
Deși instalarea nu este obligatorie la început pentru majoritatea gospodăriilor private, începând cu 2025 oricine are dreptul să solicite instalarea unui contor inteligent.
Costurile de instalare și operare sunt reglementate prin lege și se bazează pe consumul de energie electrică. Eventualele costuri suplimentare, precum ajustările necesare la cutia contorului, revin responsabilității proprietarului.