Înlocuire talon auto 2024. Cum îți poți înlocui certificatul de înmatriculare

Înlocuire talon auto 2024. Conform legislației rutiere, șoferii sunt obligați să aibă la ei mai multe documente în cazul în care sunt opriți pentru un control de către poliție.

Printre acestea se numără și certificatul de înmatriculare al vehiculului. Acesta se alătură altor trei documente esențiale, fără de care conducătorii auto nu ar trebui să își înceapă călătoria.

Toate documentele trebuie să fie prezentate în format original. Cu excepția poliței RCA, care poate fi arătată polițiștilor și în format digital conform prevederilor legale. Iată care sunt acestea:

1. Permisul de conducere;
2. Cartea de identitate/pașaportul;
3. Certificatul de înmatriculare (talonul auto);
4. Asigurarea auto obligatorie (RCA).

Potrivit prevederilor Articolului 35, alineatul (2) din Codul Rutier, toate aceste documente sunt obligatorii, iar conducătorii auto nu pot furniza la control copii ale talonului sau ale permisului de conducere.

În ceea ce privește restituirea talonului, aceasta va fi efectuată doar după ce se demonstrează remedierea problemei pentru care acesta a fost confiscat.

sofer, masina, amenzi
Șofer / SURSA FOTO: Dreamstime

Șoferii NU pot circula legal fără talonul auto. Ce acte îți trebuie pentru a-l înlocui

Deoarece legislația este foarte explicită în acest sens, în timpul unui control rutier, certificatul de înmatriculare trebuie prezentat în format original.

Prin urmare, înainte de a obține un duplicat al certificatului de înmatriculare, nu este permis să circuli pe drumurile publice cu vehiculul respectiv.

Pentru a solicita un duplicat al certificatului de înmatriculare, trebuie să te prezinți la Direcția de Înmatriculări Auto (DRPCIV) și să furnizezi următoarele documente:

1. Cerere pentru eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare în caz de furt/pierdere (se completează pe loc);
2. Fișa de înmatriculare vizată de organul fiscal competent teritorial, în cazul schimbării domiciliului;
3. Cartea de identitate a vehiculului original și copie;
4. Actul de identitate al solicitantului, în original și copie;
5. Dovada achitării taxei pentru certificatul de înmatriculare;
6. În cazul persoanelor juridice, documentele care atestă dobândirea personalității juridice, denumirea și sediul, în copie (de exemplu, certificat de înregistrare la Registrul Comerțului), precum și împuternicirea reprezentantului legal al acestora;
7. Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele sunt depuse de o altă persoană decât titularul;
8. Certificatul de înmatriculare original (dacă este cazul).

Potrivit prevederilor Codului Rutier, conducătorilor auto care nu au asupra lor cele patru documente obligatorii li se pot aplica amenzi semnificative, fiind posibilă sancționarea cu până la 8 puncte amendă. Acest lucru se întâmplă în cazul în care șoferii nu au la ei talonul auto, buletinul, permisul de conducere sau asigurarea obligatorie, sau dacă refuză să le prezinte autorităților.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la Art. 35, alin. (2)”, aflăm din Art. 101 (18), din Legea Circulației.

Prin urmare, conducătorii auto care nu au la ei talonul mașinii se expun riscului unei amenzi până la 1.320 de lei, conform prevederilor legale (punctul de amendă fiind acum de 165 de lei).