Înlocuirea alimentelor ultraprocesate în dietă reduce riscul de diabet de tip 2

Un nou studiu condus de cercetători de la Universitatea din Cambridge (UCL) a constatat că persoanele care consumă mai multe alimente ultraprocesate (UPF) prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2.

Studiul, publicat în The Lancet Regional Health-Europe, a analizat consumul de UPF și rezultatele asupra sănătății pentru 311 892 de persoane din opt țări europene pe o perioadă medie de 10,9 ani, timp în care 14 236 de persoane au dezvoltat diabet de tip 2. Cercetătorii au constatat că fiecare creștere cu 10% a cantității de alimente ultraprocesate din dieta unei persoane este legată de o creștere cu 17% a riscului de diabet de tip 2, însă acest risc poate fi redus prin consumarea în schimb a unor alimente mai puțin procesate.

Grupurile UPF cu cel mai mare risc au fost gustările savuroase, produsele pe bază de animale, cum ar fi carnea procesată, mâncărurile gata preparate și băuturile îndulcite cu zahăr și îndulcite artificial.

Gradul de prelucrare al alimentelor este cel mai adesea evaluat cu ajutorul clasificării Nova, care împarte alimentele în patru grupe: alimente neprocesate sau minim prelucrate (MPF), ingrediente culinare prelucrate (PCI), alimente prelucrate (PF), cum ar fi conservele de pește, berea și brânza și alimente ultraprocesate, cum ar fi mâncărurile mixte gata de consum/încălzite, gustările savuroase, dulciurile și deserturile.

Cauzele exacte ale legăturii dintre UPF și diabetul de tip 2 nu sunt confirmate

Cauzele exacte ale legăturii dintre UPF și diabetul de tip 2 nu sunt confirmate, dar se crede că sunt implicați mai mulți factori, inclusiv consumul excesiv și creșterea în greutate. Într-un studiu anterior, susținut de o nouă analiză în acest studiu, creșterea grăsimii corporale a reprezentat aproximativ jumătate din asociere.

Cercetătorii au realizat modele de substituție pe baza datelor pentru a vedea cum, teoretic, înlocuirea unui grup alimentar Nova cu altul ar afecta riscul de diabet de tip 2. Rezultatele au arătat că înlocuirea a 10% din UPF în dietă cu 10% din MPF/PCI a redus riscul de diabet de tip 2 cu 14%. Înlocuirea a 10% din UPF în dietă cu 10% din PF a redus riscul de diabet cu 18%.

Alimentele ultraprocesate pot cauza diabet de tip 2

Proporțiile ridicate ale acestor alimente mai puțin sănătoase au contribuit la riscul general de diabet de tip 2. În primii 25% dintre consumatorii de UPF, unde UPF a reprezentat 23,5% din dieta lor totală, numai băuturile îndulcite au reprezentat aproape 40% din consumul lor de UPF și 9% din dieta lor generală.

Cu toate acestea, pâinea, biscuiții și cerealele pentru micul dejun, dulciurile și deserturile UPF și alternativele pe bază de plante au fost asociate cu o incidență mai scăzută a diabetului de tip 2.