Dispar centralele pe gaz?
Dispar centralele pe gaz? Un studiu publicat joi relevă că două treimi dintre români (66%) consideră că prosumatorii contribuie la un mediu mai curat, în timp ce aproape jumătate (45%) sunt de părere că renunțarea la acestea nu reprezintă o decizie benefică.
Potrivit datelor colectate de platforma despre-energie.ro, inițiată de companiile E.ON și Delgaz Grid, peste jumătate dintre participanții la studiu (55%) cred că este necesar să se adopte măsuri ferme pentru reducerea poluării și sprijină obiectivele Uniunii Europene de eliminare a combustibililor fosili, inclusiv a gazelor naturale. Aceștia susțin tranziția către electrificarea masivă a transporturilor, clădirilor, industriei și consumului casnic.
Pe de altă parte, 43% dintre români afirmă că nu dețin suficiente informații pentru a-și forma o opinie clară și consideră necesară o campanie de informare care să explice obiectivele și măsurile adoptate în procesul de tranziție către energia verde.
Potrivit studiului, 66% dintre respondenți consideră că prosumatorii contribuie la un mediu mai curat, iar aproape un sfert (24%) se așteaptă ca, pe termen lung, dezvoltarea surselor de energie regenerabilă să ducă și la o scădere a prețurilor la energie.
Întrebați despre decizia autorităților europene de a elimina treptat centralele de apartament pe gaz, cei mai mulți participanți (45%) au opinat că aceasta nu este o decizie favorabilă. Aceștia au argumentat că România dispune de zăcăminte importante de gaze naturale, iar centralele de apartament pe gaz reprezintă principala sursă de încălzire în țară.
Cu toate acestea, peste o treime dintre români (36%) susțin eliminarea acestor centrale, considerând că ele poluează și că resursele de gaze naturale sunt finite, justificând astfel tranziția către soluții mai sustenabile.
Cât de informați sunt românii?
Conform studiului, doar 18% dintre participanți se consideră bine informați cu privire la evoluțiile și deciziile din sectorul energetic din ultimii ani. Majoritatea respondenților (55%) declară că sunt „oarecum” informați, în timp ce 28% afirmă că se simt puțin sau deloc informați.
Principala sursă de informare despre domeniul energetic pentru două treimi dintre români este presa. Aceasta este urmată de website-urile furnizorilor de energie și gaze naturale (13%), portalurile online de specialitate dedicate sectorului energetic (11%) și paginile oficiale de internet ale autorităților din domeniu (10%).
De asemenea, patru din zece români (39%) consideră că autoritățile ar trebui să joace rolul principal în informarea consumatorilor de gaze naturale și electricitate despre piața de energie. Alte 15% dintre persoane atribuie acest rol companiilor din sector, 3% îl indică drept o responsabilitate a presei, iar 40% cred că toate aceste părți ar trebui să colaboreze pentru a informa publicul.
Studiul sociologic a fost efectuat de Sondaje Marketing Relații Publice SRL, pentru platforma despre-energie.ro, între 26 august și 11 septembrie 2024, pe un eșantion de 1.004 utilizatori online, cu o marjă de eroare de +/-3%.
Platforma despre-energie.ro, lansată în 2020 de companiile E.ON și Delgaz Grid, are ca scop să devină una dintre principalele surse de informare pentru consumatorii de energie electrică și gaze naturale. Proiectul urmărește să explice, într-un limbaj clar și accesibil, evoluțiile și schimbările semnificative de pe piața de energie.