Inmatricularile de masini noi in Europa (EU27 si EFTA, fara Cipru si Malta) au scazut cu 7,3% in iulie si cu 15,6% in luna august, pe fondul deteriorarii increderii consumatorilor si din cauza cresterii continue a pretului la carburanti. Pe langa acesti factori, potrivit Asociatiei Producatorilor Europeni de Automobile (ACEA), ultimele doua luni au avut cu doua zile de munca mai putin in regiune. De asemenea, inmatricularile de automobile in primele opt luni ale acestui an isi continua trendul descendent si inregistreaza o scadere de 3,9% in Europa.

In luna iulie, inmatricularile de masini noi in Europa de Vest au scayut cu 7,2%. Germania a anuntat o crestere de 1,5%, in timp ce piata franceya a ramas relativ stabila, cu o scadere de 0,2% a inmatricularilor in aceasta luna. Totusi, in Italia, Marea Britanie si Spania s-au semnalat scaderi cu 10,9, 13 si respectiv 27,5 procente ale inmatricularilor de masini noi. In ceea ce priveste situatia inregistrata in cele mai mari patru piete ale statelor membre UE, numai Republica Ceha a inmatriculat mai multe masini fata de luna iulie a anului trecut (+12%).

Pe de alta parte, in iulie, inmatricularile din romania s-au contractat cu 33%, in timp ce in Ungaria au scazut cu 9,8%, iar in Polonia cu 1,2%. In medie, inmatricularile de automobile noi in statele nou aderate la UE au scazut cu 8,9%.

In luna august, inmatricularile de masini noi au scazut si mai mult, cu 16,5% in Europa de Vest. Numai Portugalia a afisat rezultate pozitive (+4,8%), in timp ce Irlanda si Spania au aut cele mai mari scaderi ale inmarticularilor de masini noi in aceasta luna, cu -41,6 si respectiv -41,3 de procente.

Inmatricularile au scazut cu 26,4% in Italia, cu 18,6% in Marea Britanie, -10,4% au inregistrat in Germania, iar in Franta au scazut cu 7,1% in luna august.

Cererea de masini noi in statele membre UE a scazut cu 8,7%. Inmatricularile in luna august au ramas relativ stabile in Republica Ceha (+0,5%) si in Polonia (-0,9%). In acelasi timp, inmatriculatrile in Ungaria au scazut cu 23,3%, iar in Romania au scazut cu 9%.

Pe parcursul primelor opt luni ale acestui an s-a constatat o scadere generala (-3,9%) in privinta numarului de inmatriculari noi in Europa (EU27 si EFTA, fara Cipru si Malta). Inmatricularile au scazut cu 4,4% in Europa de Vest, pe fondul descresterii cu 21,1% in Spania, Italia (-12%) si Marea Britanie (-3,8%), in timp ce Franta si Germania au inregistrat cresteri de 2,9 si respectiv 1,7 procente in primele opt luni.

Inmatricularile au crescut in aceasta perioada cu 2,7% in statele membre UE. Dintre acestea, Polonia a raportat o crestere cu 9,1%, iar Republica Ceha o crestere de 8,2%. Pe de alta parte, pe pietele din Ungaria si Romania s-a constatat o scadere cu 4,9 si respectiv 3,5 procente a inmatricularilor de masini noi inprimele opt luni ale acestui an.

Sursa: ACEA