S-a stins marele artist al României. Românii sunt în doliu în urma pierderii uriașe suferite de întreaga țară. Grigore Leșe i-a fost alături pe ultimul drum și i-a cântat la căpătâi.
Marele artist Vlad Ciobanu, sculptor vasluian, a murit la vârsta de 75 de ani
S-a stins marele artist al României, Vlad Ciobanu. Sculptorul din Vaslui, recunoscut ca fiind cel mai talentat sculptor român în anul 2004, s-a stins din viață la vârsta de 75 de ani.
Ceremonia sa funerară a avut loc la 25 ianuarie, în localitatea Mogoșoaia, județul Ilfov. Ea a fost marcată de prezența unor personalități emblematice din domeniul cultural. Pe ultimul drum l-au condus și politicieni.
La căpătâiul artistului, Grigore Leșe a oferit o interpretare emoționantă a unui cântec de jale. Printre cei care l-au condus pe ultimul drum, s-au remarcat pictorul din Vaslui Traian Nica Țuckman și senatoarea Gabriela Crețu.
Pictorul vasluian Traian Nica Țuckman a relatat că ceremonia de înmormântare a marelui artist a avut loc la Biserica „Sfântul Silvestru” din sectorul 2. Potrivit lui, ulterior, majoritatea participanților s-au îndreptat către Cimitirul Străulești 2 pentru a asista la înmormântarea maestrului Vlad Ciobanu.
În cadrul ceremoniei, Pavel Șușară, critic și istoric de artă, a luat cuvântul, urmat de o interpretare a unui cântec de jale susținută de maestrul Grigore Leșe.
După încheierea înmormântării, cei prezenți au fost invitați la restaurantul artiștilor de pe Calea Victoriei, situat vizavi de biserică și Muzeul Literaturii.
Fratele artistului Vlad Ciobanu a venit din Germania pentru a-l însoți pe ultimul drum
Traian Nica anunță că la înmormântare a participat și fratele maestrului, venit din Germania. Potrivit lui, celălalt frate al maestrului, care locuia în Mangalia, din păcate, a murit.
Pictorul Traian Nica Țuckman a transmis dorința ca Dumnezeu să-l odihnească în pace pe maestrul Vlad Ciobanu.
„Slujba de înmormântare a avut la Biserica „Sfântul Silvestru” din sectorul 2, apoi majoritatea oamenilor au mers la Cimitirul Străulești 2 , unde a avut loc înmormântarea maestrului Vlad Ciobanu.
A vorbit Pavel Șușară critic și istoric de artă, după aceea a interpretat un cântec de jale, maestrul Grigore Leșe! După înmormântare, am fost invitați la restaurantul artiștilor de pe Calea Victoriei, vis a vis de biserică și Muzeul Literaturii.
Fratele maestrului a venit din Germania, celălalt frate, care locuia în Mangalia, din păcate nu mai este nici el printre noi! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis pictorul vasluian Traian Nica Țuckman.
Cu această ocazie tristă, și Grigore Leșe a transmis un mesaj emoționant:
„De fiecare dată, întâlnirile cu Vlad Ciobanu au fost înălțătoare. Povesteam despre lume, despre bucuriile noastre, despre împlinirile noastre, despre tristețile noastre.
Ne-am deschis inimile. Eu îi hoream, îi ziceam din fluier, iar el îmi vorbea despre tainele artei plastice, despre Nichita, Ioan Alexandru, Horia Bernea… Vlad mi-a marcat viața. Acum a plecat cu poveștile lui, cu colindele și harul lui. Dumnezeu să îl odihnească!”, a scris Leșe, pe Facebook.
Bogata activitate artistică a sculptorului Vlad Ciobanu
Sculptorul s-a născut în Pungești, în inima județului Vaslui. El va fi întipărit pe vecie în paginile istoriei datorită creației sale notabile, sprijinite de un palmares impresionant.
Între operele remarcabile ale maestrului se regăsește sculptura dedicată cărturarului Dimitrie Cantemir, amplasată în fața Centrului Cultural Județean Vaslui.
Un proiect nou este în planificare pentru regiunea natală a artistului. Acesta constă într-o nouă creație ce va reprezenta figura eroului vasluian Peneș Curcanul.
Despre el însuși, afirma că este un artist care nu a renunțat niciodată la principiile clasice. Din start, aspira să devină istoric sau arheolog, iar sculptura a devenit o direcție pe care a adoptat-o ulterior.
Datorită pasiunii sale pentru istorie, cu toate acestea, a întâmpinat dificultăți în a urma o carieră în acest domeniu. Familia sa era etichetată ca fiind burgheză, iar facultățile de istorie, filosofie și drept erau percepute ca fiind ideologice și, din această cauză, nu și-a depus dosarul decât în domeniul sculpturii.
Timp de mai mulți ani, Vlad Ciobanu a fost inițiatorul și organizatorul taberei de sculptură intitulate „Brâncușiana“, desfășurată la Târgu Jiu.
Vlad Ciobanu a participat la numeroase simpozioane naționale și internaționale, inclusiv cele desfășurate la:
1. Hobița
2. Săliște
3. Măgura
4. Bacău
5. Sighet
6. Ipotești
7. Negrești (Oaș)
8. Bor (Iugoslavia)
9. Troian (Bulgaria)
10. Usice (Serbia)
Recunoașterea sa ca cel mai bun sculptor român a avut loc în anul 2004.