Luni, de la ora 11.00 are loc înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. Teresa Aburto a scris o opinie pentru El Mundo în care vorbește despre lista invitaților. Conform sursei citate, totul reflectă actualele tensiuni politice declanșate de războiul din Ucraina și nu numai.
Westminster Abbey va deveni centrul puterii mondiale la ora 11:00. La înmormântarea Elisabetei a II-a vor participa aproximativ 500 de șefi de stat și demnitari străini, care au primit invitația weekendul trecut. Dar nu toate țările vor fi reprezentate la înmormântarea secolului.
Dacă regretata regina Angliei s-a conformat cu strictețe la ceva, era maxima Coroanei de a nu se amesteca în chestiuni politice, dar lista invitaților la requiem-ul ei a devenit o „hartă” geopolitică și o reflectare a tensiunilor diplomatice pe care Regatul Unite le menține.
Fără invitație la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a
În fruntea listei țărilor neinvitate se află liderul care – potrivit NATO – reprezintă cea mai mare amenințare la adresa stabilității occidentale: Vladimir Putin.
În ciuda faptului că a declanșat un război în inima Europei și cel mai rapid exod de refugiați de pe continent de la Αl Doilea Război Mondial, se pare că Kremlinul se aștepta la o invitație pentru a împărți o bancă cu liderii care i-au întors spatele de când au invadat Ucraina. S-a simțit chiar nedreptățit, arată El Mundo.
„Vedem cât de profund imorală este încercarea britanicilor de a folosi o tragedie națională, care a atins inimile a milioane de oameni din întreaga lume, în scopuri geopolitice pentru a-și regla conturile cu țara noastră în câteva zile de doliu”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, într-un comunicat.
Putin a trimis o telegramă de condoleanțe după moartea monarhului săptămâna trecută, dar – chiar dacă ar fi fost invitat – „nu avea de la bun început în plan să participe la înmormântare sau la alte acte”, s-a grăbit să afirme purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov. Partenerul său, Belarus, este de asemenea exclus de pe listă.
Nici reprezentanții din Siria, Afganistan și Venezuela nu au fost invitați, întrucât Marea Britanie nu are relații diplomatice complete cu aceste țări. Șefii de stat din Nicaragua, Coreea de Nord și Iran nu au primit o invitație personală și vor trebui să se mulțumească cu posibilitatea de a-și trimite doar ambasadorul.
Nici Myanmar, o fostă colonie britanică, nu va fi reprezentată luni, deoarece Marea Britanie și-a redus prezența diplomatică în țara asiatică de la lovitura de stat militară de anul trecut.
Cu invitație
Printre cei care vor ocupa unul dintre cele 2.000 de locuri din Abație se numără președintele francez, Emmanuel Macron, cel german, Frank-Walter Steinmeier, cel italian, Sergio Mattarella, precum și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care va lăsa deoparte tensiunile Brexitului. Londra mizează și pe prezența liderului sud-coreean, Yoon Suk-Yeol, a președintelui brazilian, Jair Bolsonaro, și a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, printre alții.
Delegația SUA va fi condusă de președintele Joe Biden și Prima doamnă, care au confirmat deja. „Relația specială” dintre Londra și Washington i-a permis lui Biden să călătorească la Abație cu o limuzină prezidențială blindată, mai degrabă decât cu autobuzul, așa cum se așteaptă să facă și restul VIP-urilor. Deși invitațiile sunt adresate doar liderilor în funcție, presa speculează posibila participare a familiei Obama.
În ceea ce privește China, președintele Xi Jinping are o invitație, dar vicepreședintele Wang Qishan va fi cel care va participa. Prezența sa a stârnit controverse în rândul unui grup de deputați conservatori britanici cărora li s-a interzis să călătorească în China și cărora le-au fost înghețate bunurile în țara asiatică din cauza campaniilor lor împotriva represiunii de către Beijing împotriva minorității uigure din regiunea Xinjiang.
Wang este unul dintre liderii țărilor considerate autoritare de Occident care va călători la Londra, pe lângă președintele egiptean, Abdel Fatah al-Sisi, și prințul moștenitor saudit, Mohammed bin Salman, care nu a dat încă un oficial „da”. Majoritatea liderilor din Orientul Mijlociu rămân neconfirmați din motive de securitate, cu excepția președintelui israelian Isaac Herzog și a emirului din Qatar, Tamim bin Hamad al Thani.
Liderii Commonwealth-ului
Deși perioada de răspuns a expirat deja, complexitatea logisticii și a dispozitivului de securitate a întârziat confirmarea mai multor invitați. Da, sunt așteptați cei 56 de reprezentanți ai Commonwealth-ului, dintre care 15 au avut-o pe regina în funcția de șef al statului. Premierii canadian, Justin Trudeau, australian, Anthony Albanese și neo-zeelandez, Jacinda Ardern, au confirmat deja.
Case Regale
Membrii caselor regale vor juca un rol important, deoarece mulți sunt rude de sânge ale reginei Elisabeta a II-a. Regele Felipe al VI-lea și regina Letizi au spus deja da, precum și regele emerit Juan Carlos I și soția sa, Sofia. Vor fi prezenți și monarhii Belgiei, Țărilor de Jos, Norvegiei, Danemarcei și Monaco.
Prezența împăratului japonez Naruhito și a împărătesei Masako va fi încărcată de simbolism, deoarece aceștia vor rupe tradiția de a nu participa la funeralii, în ceea ce va fi prima lor călătorie în străinătate de la urcarea pe tron în 2019.
La despărţirea de regina Elisabeta a II-a vor fi prezenți și reprezentanți de seamă din lumea culturii, artei și societății. Va fi, de asemenea, ocazia ca Liz Truss să debuteze ca premier la nivel internațional. Pe tot parcursul weekendului, aceasta se va întâlni în privat cu câțiva dintre lideri precum Biden, Albanese și Ardern, printre alții.
O absență notabilă va fi însă cea a Papei Francisc, care a confirmat, vineri, că nu va călători la Londra pentru înmormântare. Secretarul pentru Relații cu Statele și Organizațiile Internaționale, religiosul Paul Gallagher, îl va înlocui pe Sfântul Părinte, potrivit purtătorului de cuvânt al Vaticanului.