Inovația în agricultură va fi cheia pentru rezolvarea problemelor de securitate alimentară. Zonele promițătoare includ tehnologiile de producție emergente, cum ar fi metodele regenerative și agricultura pe verticală, arată un text publicat pe site-ul Forumului Economic Mondial.
Prețurile alimentelor din întreaga lume sunt la un nivel istoric, iar din 2021 se estimează că 2,3 miliarde de oameni suferă din cauza nesiguranței alimentare, moderată sau severă. Criza din Ucraina a înrăutățit acest lucru, reducând oferta mondială de grâu cu 10%, de porumb cu 15% și de ulei de floarea-soarelui cu 50%.
Potrivit FEM, există mai mulți factori, cum ar fi creșterea populației care stimulează cererea, impactul schimbărilor climatice asupra reducerii producției și ineficiența sistemelor alimentare.
Toate aceste schimbări aduc noi provocări fermierilor
Toate aceste schimbări aduc noi provocări fermierilor. Aceștia trebuie să se adapteze pentru a supraviețui din punct de vedere economic. De aceea, trebuie ca această tranziție să fie mai ușoară pentru toată lumea.
Pe termen lung, fermierii din întreaga lume se vor confrunta cu costuri mai mari
Dacă nu sunt abordate problemele de bază, criza alimentară va persista și în rândul generațiilor următoare, arată FEM.
Pe termen scurt, costurile mai mari ale produselor, lipsa forței de muncă calificate și concurența internațională tot mai mare pot elimina numeroase ferme din țările în curs de dezvoltare.
Pe termen lung, fermierii din întreaga lume se vor confrunta cu costuri mai mari, având în vedere că vor fi nevoiți să se conformeze reglementărilor și standardelor sociale și de mediu din ce în ce mai stricte pentru tranziția către o economie durabilă.
Inovația în agricultură prin mai multe moduri
Industrializarea poate îmbunătăți securitatea alimentară și mijloacele de trai în mediul rural prin inovații. Există mai multe modalități:
– Prin tehnologiile de producție emergente, cum ar fi metodele regenerative și agricultura pe verticală.
– Prin creșterea valorii adăugate prin transfer de tehnologie și cunoștințe.
– Prin utilizarea soluțiilor digitale, bazate pe date, pentru a permite luarea deciziilor mai informate.
Astfel de soluții pot aduce profituri mai mari, o mai mare disponibiltate a terenurilor, mai multă biodiversitate.
Accesibilitatea trebuie să fie o prioritate clară. Tehnologiile de procesare cu costuri reduse și inovatoare, cum ar fi iradierea alimentelor, reduc costul alimentelor. Ele ajută persoanele care trăiesc în nesiguranță alimentară să își satisfacă nevoile alimentare.
Politicile locale trebuie să se asigure că stimulentele, taxele și regimurile tarifare comerciale se combină pentru a sprijini inovația locală.
Inovațiile bazate pe date, cum ar fi blockchain-ul și certificatele electronice, vor fi în continuare în prim- plan pentru a asigura alimente mai sigure și un sistem comercial mai echitabil, subliniază FEM.
Digitalizarea lanțurilor de producție și aprovizionare alimentară are un rol important. Ele pot urmări mărfurile de-a lungul lanțului de aprovizionare. Acestea asigură respectarea cerințelor de mediu și de siguranță. Analiza datelor poate ajuta, de asemenea, la reducerea risipei alimentare prin monitorizarea practicilor de producție.