La 20 de kilometri de București, în comuna Călugăreni (județul Giurgiu), se dezvoltă unicul producător de medii de cultură din piața locală, Sanimed International Impex.
Și-a început activitatea în 2003, prin inaugurarea primei fabrici de medii Lowenstein Jensen din România. În 2009, a fost deschisă o nouă linie de producție pe segmentul  „medii turnate în plăci petri“. Acum, la Călugăreni se produce  o gamă largă de reactivi de diagnostic in vitro, inlcuzând medii uzuale, de creștere, de conservare, de control al sterilității bacteriologice, folosite pentru controlul bacteriologic de laborator, în industria alimentară, în zootehnie, în industria cosmeticelor, pentru controlul apelor.
„Tot ce înseamnă controlul microbiologic, în mare parte, se realizează cu produse de la noi, 80% dintre acestea mergând către unitățile sanitare, adică spitale și laboratoare. Este singura unitate privată construită la nivel local cu capital 100% românesc“, spune Cătălin Hideg, proprietarul Sanimed International Impex. Printre avantajele pe care le au clienții, acesta punctează, în primul rând, prețurile produselor, mult mai mici față de cele promovate de companiile concurente din străinătate, dar și termenele reduse de livrare a produselor pe piața locală: „două-trei zile de la comandă, pe când, din zona europeană aceste comenzi vin după două – trei săptămâni“. În context, mediile de cultură au un regim special de transport, la temperaturi controlate, între două și opt grade, altfel se deteriorează.

10% din producție merge la export

Din totalul producției Sanimed, aproximativ 10% înseamnă export, procentaj care ar fi putut să crească dacă ar fi fost posibilă mărirea capacității fabricii. „Am depus un proiect, în cadrul programului pentru absorbția fondurilor europene, care ne-ar fi permis să extindem fabrica prin construirea unei hale noi și, astfel, să creștem de zece ori capacitatea de producție. Proiectul a fost respins de două ori fără niciun motiv justificat. L-am depus a treia oară, iar acum așteptăm să se aprobe“, spune Cătălin Hideg.
Acesta s-a declarat consternat de faptul că foarte multe proiecte aprobate să se dezvolte cu fonduri europene, în perioada 2009-2010, nu s-au realizat, ceea ce înseamnă că România a pierdut foarte mulți bani. „Eu aș fi putut să-mi finalizez proietul și să triplez numărul angajaților. Dar sunt blocat“, mai spune antreprenorul. Cu mențiunea că, raportat la suma globală care i-a fost alocată țării noastre pentru perioada 2007-2013, rata de absorbție este de aproximativ 27%, potrivit reprezentanților Ministerului Afacerilor Europene.

 În așteptarea unor vremuri care să schimbe radical „mersul birocrației din România“, Hideg este deschis pentru noi proiecte care să-i asigure vizibilitate în piață. De curând, a încheiat un contract cu Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică pentru producerea unor pansamente pe bază de colagen, care ajută la regenerarea foarte rapidă a unor răni, începând de la arsuri până la varice și operații deschise. „A doua direcție în acest proiect se referă la implantologie tisulară pentru articulații. În acest sens, vom amenaja o sală pentru operații și vom construi un laborator special. Proiectul cuprinde aparatură de ultimă generație, în valoare de 22 milioane de lei, din care partea nerambursabilă este de 13 milioane de lei, iar restul din împrumuturi bancare și din surse proprii“, detaliază antreprenorul.

Practic, Sanimed a cumpărat de la inventator brevetele de inveție pentru cele două produse cuprinse în acest nou proiect. Iar așteptările sunt mari, mai ales că vorbim de două produse care vor revoluționa piața.  

70% dintre clienții Sanimed International Impex vin din zona spitalelor, iar restul de 30% înseamnă clienții din zona medicală privată

Tot ce înseamnă controlul microbiologic, în mare parte, se realizează cu produse de la noi. Este singura unitate privată construită la nivel local cu capital 100% românesc. Cătălin Hideg, proprietarul Sanimed International Impex.