Aparent, în vara anului trecut, Plahoniuc îl finanța pe Dodon, care își plătea partidul din banii oligarhului, conform înregistrării publicate de agora.md

Dialogul dintre cei doi

Igor Dodon: Iar umblați cu culioașele?

Vlad Plahotniuc: Eu nu știu cât Costea mi-a dat.

Igor Dodon: Dați lui Costea și mâine îi va da lui Cornel, pentru că eu la cinci zbor și el trebuie să dea salariile.

Vlad Plahotniuc arată către Sergiu Iaralov, fost vicepreședinte al partidului său: El trebuie să îi dea lui Cornel?
Igor Dodon: Da, ei se vor lămuri între ei”.

Deputatul Iurie Reniță, cel care a dat înregistrarea presei, a anunțat că va depune o plângere la procurorul general Alexandru Stoianoglo.

Ipostaze compromițătoare

Sursa menționată transmite că nu este prima înregistrare în care șeful statului moldovean este surprins în ipostaze compromițătoare.

Într-o altă înregistrare se poate auzi cum Dodon afirmă că s-ar putea înțelege cu Rusia ca să fie închise dosarele penale ale lui Plahotniuc dacă se finalizează federalizarea Moldovei.

„Rușii sunt gata să vă primească la Putin și să scoată toate problemele cu dosarele. Putin în față mi-a zis «sub garanțiile mele personale». Putin mi-a spus în ochi ieri. Eu nu am motive să nu-l cred pe Putin”, spune Dodon într-una dintre înregistrări.

Într-o altă înregistrare, Dodon invocă „7-800 sute pe lună, pentru întreținerea partidului”, iar Pahotniuc îi răspunde că „depășesc cheltuielile noastre”!

Suspendarea urmăririi penale

Procuratura Anticorupție din Moldova a anunțat că suspendă urmărirea penală în privința finanțării Partidului Socialiștilor, al lui Dodon, deoarece nu s-au găsit tranzacții suspecte și nici probe că ar fi ceva ilegal.

Decizia luată de procuratura generală

Procuratura generală l-a numit pe fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc unul dintre principalii beneficiarii ai „furtului miliardului”, i-a înaintat învinuire în absență și va cere extrădarea lui din SUA

Declarația a fost făcută luni la o conferință de presă de procurorul general, Alexandr Stoianoglo. El a menționat că procuratura are dovezi incontestabile că anume Plahotniuc a fost unul dintre beneficiarii principali ai banilor primiți sub formă de credite de la Banca de Economii prin „grupul Șor”, care ulterior au fost acoperite din contul creditelor de urgență de la Banca Națională.

Conform lui Stoianoglo, în total, Plahotniu a primit peste $100 mln, bani din care a cumpărat pachete de acțiuni ale unor bănci, edificii, companiilor Asito, Casa Modei, hotelului National.

Acești bani au fost folosiți de el pentru nevoile personale și ale afiliaților, pentru achiziționarea unui avion personal și pentru plata charterelor personale și pentru persoanele afiliate.

Plahotniuc va fi acuzat pe trei capete referitoare la crearea unui grup infracțional organizat și frauda de spălare a banilor în proporții deosebit de mari.

Documentele vor fi traduse în engleză și trimise în Statele Unite pentru extrădarea lui Vladimir Plahotniuc în Moldova. Procuratura va solicita evaluarea proprietății sale bunurilor deținute de companiile sale.

„Mizăm pe sprijinul societății. Acesta este momentul adevărului pentru schimbare”, a spus Alexandr Stoianoglo, amintind în același timp prezumția de nevinovăție până la hotărârea finală a instanței.