Afacerile din comerţul cu ridicata, în care nu sunt incluse autovehiculele şi motocicletele, au crescut cu 25% în primele nouă luni ale acestui an, faţă de aceeaşi perioadă din 2021, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Afacerile din comerț, în creștere

Conform statisticii, în intervalul 1 ianuarie – 30 septembrie 2022, s-au consemnat rezultate pozitive în activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+51,5%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+46,6%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+34,8%), comerţul cu ridicata nespecializat (+19,2%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+15,7%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+15,5%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+14,6%) şi comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+12,2%).

La nivelul lunii septembrie 2022 faţă de luna similară din 2021, afacerile din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie brută, s-au majorat în termeni nominali, pe ansamblu, cu 15,6%, datorită rezultatelor din: activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+39,2%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+26,8%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+26%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+18,5%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+16,4%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+11,9%) şi comerţul cu ridicata nespecializat (+4,5%).

Scăderi ușoare pentru unele sectoare

Pe de altă parte, comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii a scăzut cu 0,6%, raportat la perioada de referinţă.

De asemenea, ca serie ajustată, comerţul cu ridicata – mai puţin comerţul cu autovehicule şi motociclete – a crescut cu 16,9%, de la an la an.

Potrivit datelor INS, în septembrie 2022 vs august 2022, afacerile din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) au crescut atât ca serie brută (+2,3%), cât şi ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (+0,5%).

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul a înregistrat scăderi semnificative în trimestrul trei al acestui an, cu 1.400 locuri vacante mai puțin. Scăderile din acest sector au fost depășite doar de cele din sănătate şi asistenţă socială, cu 2.800 locuri vacante mai puțin.