Astfel, pe seria brută, creșterea a fost de 2,8%, iar pe seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, creșterea a fost de 3,7%, conform datelor înregistrate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
INS a prezentat mai multe cifre importante cu privire la comerț
Aceasta se datorează în principal vânzărilor mai mari de produse nealimentare, care au crescut cu 5,8%, și comerțului cu carburanți pentru autovehicule în magazine specializate, care a înregistrat o creștere de 5,7%. În schimb, vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun au scăzut cu 2,3%.
Dacă analizăm evoluția din luna februarie 2025 față de luna ianuarie 2025, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul a scăzut cu 2,1%, pe seria brută. Această scădere a fost determinată de scăderea vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun cu 2,7%, a produselor nealimentare cu 2,2%, dar și a comerțului cu carburanți cu 0,6%. Pe seria ajustată, scăderea a fost de 1%, cu aceleași segmente înregistrând scăderi, arată institutul.
Comparativ cu februarie 2024, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut cu 1,1%, pe seria brută, datorită vânzărilor mai mari de produse nealimentare (+4,3%) și a comerțului cu carburanți (+3,3%). Totuși, vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun au scăzut cu 4%. În ceea ce privește seria ajustată, creșterea a fost și mai pronunțată, de 3,3%, datorită aceluiași trend pozitiv pentru produsele nealimentare (+5,9%) și carburanți (+0,3%), în timp ce vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun au scăzut cu 0,4%.

Rata anuală a inflaţiei va rămâne fluctuantă în semestrul I 2025
Mai multe cifre semnificative au venit și de la Banca Națională a României (BNR). Cele mai recente estimări arată că rata anuală a inflației va continua să fluctueze în primul semestru al anului 2025, înregistrând o scădere în luna martie, dar pe o traiectorie mai ridicată decât cea anticipată în prognoza din februarie.
În al doilea trimestru, BNR se așteaptă la o creștere moderată, influențată de efecte de bază nefavorabile generate de dinamica prețurilor la energie și alimente din aceeași perioadă a anului trecut. În acest context, Banca Națională a decis menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an.
Instituția atrage atenția asupra unui climat economic internațional aflat în deteriorare, ce generează incertitudini și riscuri semnificative asupra perspectivei inflației și activității economice.