Gazele și combustibilul au înregistrat cele mai mari prețuri în 2022, arată cele mai recente date publicate de INS. Totodată, creșteri importante s-au înregistrat și în rândul alimentelor, dar și al transportului aerian.
În 2022, prețurile au scăpat de sub control în mai multe domenii cheie. Potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică, cea mai mare scumpire s-a înregistrat în rândul gazelor.
Mai exact, sursa citată arată că tarifele au fost mai mari cu 89,5% în luna iunie a acestui an faţă de iunie 2021. Nu doar gazele s-au scumpit însă. Combustibilii ocupă locul doi și au înregistrat un avans al preţurilor de 41,32% în iunie 2022 faţă de iunie 2021. Și prețul pentru energia electrică a înregistrat o creștere de 17,05%, față de aceeași perioadă a anului trecut.
Topul scumpirilor este continuat de alimente. Potrivit datelor publicate de INS, cel mai mult s-a scumpit uleiul, care a înregistrat o creștere a prețului de 49,71%. Acesta este urmat de cartofi, cu o creștere de 42,18%, dar şi de făină, cu 33,16%.
Alimentele care s-au scumpit cel mai mult în luna iunie
În ceea ce privește sectorul serviciilor, transportul aerian s-a scumpit cel mai mult, cu 29,13%. Acesta este urmat de apă, canal salubritate, cu o scumpire de 19,44%. Și serviciile poştale s-au scumpit 15,94%.
INS mai arată că de la o lună la alta, în luna iunie, cele mai mari creșteri s-au înregistrat la ulei, fiind vorba despre 7,33%, servicii de transport aerian, 6,24% şi combustibili, cu o creștere de 3,22%.
Tot luna trecută, au existat și produse care s-au ieftinit. Spre exemplu, prețul cartofilor a scăzut cu 10,32%. De asemenea și fructele proaspete au devenit mai ieftine cu 2,5%. La rândul lor, tarifele la energie electrică au fost mai mici cu 1,19% iar la servicii de poştă şi telecomunicaţii cu 0,01%, mai arată INS.
Rata anuală a inflației a ajuns la 15,1%
Sursa citată reamintește faptul că în luna iunie, rata anuală a inflației a înregistrat creșteri record. Mai exact, dacă în luna mai aceasta era de doar 14,5%, în luna iunie, inflația a urcat la 15,1%.
De vină ar fi preţurile mărfurilor nealimentare, care au urcat cu 17,92%, cele ale mărfurilor alimentare care au fost mai mari cu 14,67%, dar și serviciile care au fost mai scumpe cu 7,81%, conform datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Amintim și că Banca Națională a României a decis să majoreze la 12,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi totodată estimează o inflaţie de 6,7% pentru sfârşitul anului viitor.