Câștigul salarial mediu net a scăzut cu 1,6% în august 2024
Câștigul salarial mediu net a înregistrat o scădere de 84 lei (-1,6%) în luna august, ajungând la 5.158 lei, comparativ cu luna iulie 2024, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în sectorul serviciilor de tehnologie a informației, inclusiv în activitățile de servicii informatice, cu un salariu mediu de 11.204 lei, în timp ce cele mai mici câștiguri s-au constat în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, unde salariul mediu era de 2.972 lei.
”În luna august 2024, câştigul salarial mediu brut a fost 8.443 lei, cu 137 lei (-1,6%) mai mic decât în luna iulie 2024. Câştigul salarial mediu net a fost 5.158 lei, în scădere cu 84 lei (-1,6%) faţă de luna iulie 2024. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (11.204 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.972 lei)”, arată datele INS.
Câștigul salarial mediu net a crescut cu 13,8% față de luna august a anului precedent.
În luna august 2024, indicele câștigului salarial real a atins valoarea de 108,3% comparativ cu aceeași lună a anului anterior. În raport cu luna iulie 2024, acest indice a fost de 98,2%. Comparativ cu luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 248,7%, înregistrând o scădere de 4,6 puncte procentuale față de valoarea din luna iulie 2024.
Pe parcursul anului, câștigul salarial prezintă fluctuații, în principal din cauza acordării premiilor anuale și a primelor de sărbători, care au un impact semnificativ în lunile de referință (decembrie, martie/aprilie). Aceste fluctuații influențează atât creșterile, cât și scăderile salariilor, în funcție de perioada în care sunt acordate, ceea ce duce la estomparea variațiilor câștigului lunar pe parcursul întregului an. Evoluția câștigului salarial real depinde atât de oscilațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației.
Factorii care au influențat scăderea câștigului salarial mediu net
În luna august 2024, nivelul câștigului salarial mediu net a scăzut în majoritatea sectoarelor economice comparativ cu luna iulie 2024. Această scădere a fost determinată de acordarea, în lunile anterioare, de prime ocazionale, beneficii în natură și ajutoare financiare, precum și sume provenite din profitul net și din alte fonduri, inclusiv bilete de valoare.
De asemenea, scăderile au fost influențate de nerealizările de producție și de încasările mai mici în funcție de proiectele sau contractele în derulare. Acestea au fost agravate de concediile de odihnă, perioade în care nu se acordă tichete de masă și alte drepturi salariale.
Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net, pe baza secțiunilor/diviziunilor CAEN Rev.2, au fost înregistrate în domeniul fabricării produselor de cocserie și a celor obținute din prelucrarea țițeiului, cu o scădere de 23,7%, urmată de transporturile aeriene, care au avut o scădere de 11,2%. În domeniile depozitării și activităților auxiliare pentru transport, fabricării altor mijloace de transport și intermedierilor financiare (excluzând activitățile de asigurări și fondurile de pensii), scăderile au variat între 7,5% și 9%.
De asemenea, s-au înregistrat scăderi între 4% și 6% în tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie), fabricarea produselor textile, activitățile de servicii anexe extracției, fabricarea autovehiculelor de transport rutier și a remorcilor, precum și în industria construcțiilor metalice și a produselor din metal (cu excepția mașinilor, utilajelor și instalațiilor) și fabricarea echipamentelor electrice. Fluctuațiile au fost între 2,5% și 4% în activitățile de servicii în tehnologia informației (inclusiv servicii informatice), alte activități industriale n.c.a., captarea, tratarea și distribuția apei, precum și în producția și furnizarea de energie electrică, termică, gaze, apă caldă și aer condiționat.
Câștigurile salariale medii nete au crescut față de lina precedentă
În contrast, câștigurile salariale medii nete au înregistrat creșteri față de luna precedentă, datorită acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, de fidelitate sau pentru performanțe deosebite), beneficii în natură, ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri, precum și datorită realizărilor de producție și încasărilor mai mari.
Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net, pe secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2, s-au observat în activitățile auxiliare pentru intermedieri financiare, activitățile de asigurare și fonduri de pensii, cu o creștere de 7,9%. În alte domenii, cum ar fi producția cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrările audio, activitățile de editare muzicală, extracția minereurilor metalifere, fabricarea produselor din tutun și cercetarea-dezvoltarea, creșterile au fost între 2% și 3,5%. În sectorul hotelier și de restaurante, alte activități extractive, fabricarea băuturilor, precum și în industria alimentară și transporturile pe apă, creșterile au fost între 1% și 2%.
În sectorul bugetar, s-au înregistrat scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în administrația publică, cu o diminuare de 1,4%, și în învățământ, unde scăderea a fost de 0,7%. Pe de altă parte, câștigul salarial mediu net a crescut în domeniul sănătății și asistenței sociale, înregistrând o creștere de 1,9%.