INS: Cifra de afaceri din industrie per total a crescut cu 6,8%

industrie muncitori

SURSA FOTO: Dreamstime

În primele două luni ale anului 2023, cifra de afaceri din industrie per total (piața internă și cea externă) a crescut cu 6,8%, în termeni nominali, față de aceeași perioadă din 2022, a anunțat Institutul Național de Statistică (INS).

În perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2023, cifra de afaceri din industrie a crescut în termeni nominali, comparativ cu perioada 1 ianuarie -2 8 februarie 2022, pe ansamblu, cu 6,8%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+7,5%). Industria extractivă a scăzut cu 5,7%.

Cum a evoluat cifra de afaceri din industrie

S-au înregistrat creșteri ale cifrei de afaceri în sectoarele: industria bunurilor de uz curent (+17,5%), industria bunurilor de capital (+13,1%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,0%). Scăderi s-au înregistrat în industria energetică (-3,4%) şi în industria bunurilor intermediare (-0,8%).

În februarie 2023, cifra de afaceri din industrie a crescut în termeni nominali, față de luna precedentă, pe total, cu 6,2%, datorită creşterii înregistrate în industria prelucrătoare (+7,3%).  Pe marile grupe industriale, creşteri au înregistrat: industria bunurilor de capital (+9,7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,2%), industria bunurilor intermediare (+7,9%) şi industria bunurilor de uz curent (+3,6%). Industria energetică a scăzut cu 8,1%.

Datele INS arată că cifra de afaceri din industrie a crescut în termeni nominali, în luna februarie 2023, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, pe ansamblu, cu 7%, datorită creşterii înregistrate în industria prelucrătoare (+8,1%). Industria extractivă a scăzut cu 12,7%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creșteri în industria bunurilor de capital (+16,3%), industria bunurilor de uz curent (+14,6%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,2%). Scăderi au înregistrat: industria energetică (-5,2%) şi industria bunurilor intermediare (-1,4%).

În primele două luni ale acestui an, comenzile noi din industria prelucrătoare pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut,  în termeni nominali, cu 6,6%, față de perioada similară din 2022, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Au crescut comenzile noi în industria prelucrătoare

Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut, în termeni nominali, atât faţă de ianuarie 2023, cu 7,2%, cât şi faţă de februarie 2022, cu 8,1%.

În perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2023, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali, pe ansamblu, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, cu 6,6%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de uz curent (+14,6%) şi în industria bunurilor de capital (+13,9%). Scăderi au înregistrat industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-7,8%) şi industria bunurilor intermediare (-4,3%).

În februarie 2023, comparativ cu luna precedentă, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali pe ansamblu cu 7,2%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de capital (+12,4%), industria bunurilor de uz curent (+2,3%) şi în industria bunurilor intermediare (+0,4%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a scăzut cu 2,2%.

În februarie 2023, comparativ cu februarie 2022, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali pe ansamblu cu 8,1%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de capital (+18,5%) şi în industria bunurilor de uz curent (+13,2%). Scăderi au înregistrat industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-9,8%) şi industria bunurilor intermediare (-6,4%).

„Comenzile noi din industrie reprezintă valoarea contractelor încheiate în luna de referinţă între un producător şi un client şi privesc livrările de bunuri şi servicii aferente producătorului, indiferent de perioada în care urmează a fi onorate. Nu sunt incluse taxele legate de produse (cum ar fi TVA), rabaturile şi discount-urile, atunci când acestea sunt acordate contractual”, precizează INS