INS: Construcţiile, sectorul cu cea mai mare creştere în următoarele trei luni

Anchetele de conjunctura desfasurate de Institutul National  de Statistica (INS) dezvaluie ca managerii societatilor comerciale estimeaza pentru perioada iulie - septembrie o crestere a activitatii din industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare. Managerii din industrie estimeaza pentru al treilea trimestru o crestere de 16% a productiei si de 10% a stocului de contracte si comenzi. Totodata, o tendinta de stabilita

Anchetele de conjunctura desfasurate de Institutul National  de Statistica (INS) dezvaluie ca managerii societatilor comerciale estimeaza pentru perioada iulie – septembrie o crestere a activitatii din industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare.

Managerii din industrie estimeaza pentru al treilea trimestru o crestere de 16% a productiei si de 10% a stocului de contracte si comenzi. Totodata, o tendinta de stabilitate in ceea ce priveste numarul de angajati si o crestere a preturilor de aproximativ 11%.

Contructiile vor cunoaste o crestere de 33% a volumului productiei in perioada iulie-septembrie si o crestere asemanatoare a stocului de contracte si comenzi (31%). In acest domeniu se preconizeaza o tendinta de crestere a numarului de salariati de 20%. Cresterea preturilor lucrarilor de constructii va fi de aceeasi intensitate cu cea prognozata in luna precedenta, de 28%.

In domeniul comertului cu amanuntul, managerii societatilor comerciale estimeaza pentru urmatoarele trei luni ale anului 2007, pe total activitate, o tendinta de crestere, sustinuta de vanzarile de marfuri si de cresterea comenzilor adresate furnizorilor de marfuri. Pentru urmatoarele trei luni, se anticipeaza o crestere de 13% a comenzilor pentru marfurile din import.  Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele 3 luni o tendinta de crestere cu 11% a numarului de salariati si o tendinta de crestere cu 26% a preturilor de vanzare cu amanuntul.

Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate  cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Pe primul loc in aprecierea cresterii cererii de servicii (cifra de afaceri) continua sa se situeaze intreprinderile mari (250-499 salariati), urmate de intreprinderile foarte mari (500 salariati si peste). In sectorul de servicii se estimeaza pentru  urmatoarele 3 luni mentinerea cresterii numarului de salariati.

Dupa opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o crestere in aceasta perioada a anului de 23%.

Sursa: Capital