Datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică arată că în primul trimestru al acestui an costul orar al forței de muncă a înregistrat o creștere de 8,84%, față de aceeași perioadă a anului trecut.
Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 8,84% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similară din 2021, şi o rată de scădere de 0,47% raportat la trimestrul IV din 2021, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În trimestrul I al acestui an comparativ cu trimestrul I din 2021, cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în alte activităţi de servicii (17,23%), informaţii şi comunicaţii (16,84%), respectiv în hoteluri şi restaurante (15,20%).
Scăderi ale costului forței de muncă doar în învățământ
Faţă de perioada analizată, scăderea costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a observat doar în învăţământ (-3,12%).
Potrivit datelor INS, faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 8,86%, iar componenta cheltuielilor indirecte (nonsalariale) cu 8,48%.
În trimestrul I al acestui an comparativ cu trimestrul IV din 2021, cele mai semnificative scăderi ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în industria extractivă (-11,14%), învăţământ (-11,01%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,71%).
Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în alte activităţi de servicii (8,40%), tranzacţii imobiliare (5,48%), informaţii şi comunicaţii (5,11%), respectiv comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (4,42%).
Faţă de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a scăzut cu 0,46%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 0,75%.
Rata șomajului, la un nivel scăzut în România
Pe de altă parte, rata şomajului în Uniunea Europeană s-a situat la 6,2% în aprilie, stabilă comparativ cu luna precedentă şi în scădere faţă de 7,5% în perioada similară din 2021, arată datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Cu o rată a şomajului de 5,5% în aprilie, România se situează printre statele membre UE cu un nivel redus al şomajului.
În zona euro, rata şomajului s-a situat la 6,8% în aprilie, stabilă comparativ cu luna precedentă şi în scădere faţă de 8,2% în perioada similară din 2021.
Eurostat estimează că 13,264 milioane de persoane din UE, dintre care 11,181 milioane în zona euro, erau în şomaj în aprilie. Comparativ cu aprilie 2021, numărul şomerilor s-a redus cu 2,543 milioane în UE şi cu 2,175 milioane în zona euro.