INS: Deficitul comercial al României s-a redus cu 17% în primele șapte luni din 2023

România

SURSA FOTO: Dreamstime

În primele șapte luni din 2023, deficitul comercial al României s-a redus cu 17% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 15,6 miliarde de euro, arată datele publicate de INS.

În primele șapte luni din 2023, deficitul comercial al României s-a redus cu 17% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS) luni, pe 11 septembrie. Acesta a ajuns la 15, 6 miliarde de euro, în condiţiile în care exporturile au crescut 4,6%, iar importurile au scăzut cu 1,1%.

Deficitul comercial al României s-a redus cu 17%

Valoric, exporturile au totalizat 55 miliarde euro, iar importurile 70,6 miliarde euro.

În iulie 2023, exporturile au însumat 7,65 miliarde euro, în scădere cu 3% an/an. Importurile au însumat 9,9 miliarde euro, mai mici cu 11,5%, rezultând astfel un deficit de 2,28 miliarde euro.

În perioada ianuarie-iulie, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de maşini şi echipamente de transport (44,8% la export şi 36,3% la import) şi alte produse manufacturate (30,3% la export şi 29,2% la import), mai precizează sursa citată.

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri a fost de 40,1 miliarde euro la expedieri şi de 52 miliarde euro la introduceri, reprezentând 72,8% din total exporturi şi 73,6% din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri a fost de 14,9 miliarde euro la exporturi şi de 18,6 miliarde euro la importuri, reprezentând 27,2% din total exporturi şi 26,4% din total importuri.

Sursă: Dreamstime

Plafonarea prețurilor la alimentele de bază se va prelungi până la finalul acestui an

Vă amintim că la începutul lunii septembrie, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că plafonarea prețurilor alimentelor de bază va fi prelungită până la sfârșitul anului. Actul normativ va intra în vigoare până la finalul anului.

În paralel cu această măsură, trebuie continuat programul prin care se urmăreşte creşterea capacităţii de procesare a alimentelor în România. Acest lucru ar duce la reducerea deficitului comercial, în special în zona produselor alimentare. Cotele de adaos comercial pentru 14 grupe de alimente au fost limitate, de la 1 august, pentru o perioadă de trei luni.

Marcel Ciolacu a vorbit, de altfel și, despre creșterea TVA la alimente și la medicamente. Potrivit lui, o scumpire în zona de alimente şi medicamente ar duce la o scădere a nivelului de trai al cetățenilor români.

Premierul României a anunțat, de altfel, că le-a comunicat oficialilor europeni că Executivul nu este de acord cu majorarea cotei de TVA la un nivel de peste 19%.