Importurile de gaze au scăzut cu peste 85%
România a importat, în ianuarie 2023, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 44.300 tone echivalent petrol (tep), cu 85,2% (-254.500 tep) mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Producţia internă de gaze naturale a fost, în perioada menţionată, de 661.300 tep, cu 7,5% (46.000 tep) peste cea din 2021.
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a estimat pentru 2023, în ultima prognoză a echilibrului energetic publicată, o producţie de gaze de 7,61 milioane tep şi importuri de 2,185 milioane tep, în creştere cu 2,1%, respectiv în scădere cu 6,2%, de la an la an.
Scheme comune pentru achiziția gazelor în UE
Pe de altă parte, liderii ţărilor membre ale Uniunii Europene ar putea cere săptămâna viitoare firmelor să ia parte la schema de achiziţii comune de gaze naturale, conform proiectului de concluzii ale summitului de la Bruxelles, consultat de Reuters.
Securitatea energetică a Europei, afectată de tăierea livrărilor de gaze ruseşti anul trecut, s-a îmbunătăţit, dar UE trebuie să se pregătească pentru următoarea iarnă. Ţările membre UE intenţionează în următoarele luni să cumpere împreună gaze, pentru refacerea stocurilor înaintea majorării cererii iarna viitoare.
„Consiliul liderilor UE cere tuturor părţilor implicate să folosească la maximum mecanismul de achiziţii comune de gaze”, se arată în proiect.
Achiziţiile comune de gaze sunt un nou instrument pe care blocul comunitar îl va folosi pentru a limita creşterea costurilor cu energia, declanşată de întreruperea livrărilor ruseşti, după invadarea Ucrainei. Chiar dacă în prezent preţurile de referinţă la gaze sunt cu mult sub valorile record atinse în luna august a anului trecut, ele alimentează totuşi inflaţia şi reduc competitivitatea companiilor europene în cursa cu rivalii din SUA şi China.
Situație optimistă privind securitatea energetică
Securitatea energetică a Europei la finalul iernii este mai bună decât se estima, după ce statele şi-au redus consumul de energie, au umplut depozitele de gaze, iar vremea blândă a ajutat la evitarea penuriei.
În proiectul de concluzii se cere Comisiei Europene „să facă, după caz, propuneri pentru extinderea politicilor de urgenţă convenite în timpul perioadei de vârf a crizei energetice de anul trecut”.
Executivul comunitar intenţionează să propună extinderea reducerii voluntare cu 15% a consumului de gaze în iarnă.
În proiect nu sunt menţionate divergenţele privind politicile climatice ale UE.