INS: În iunie, câștigul salarial mediu net a crescut față de luna mai

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), în luna iunie a acestui an, câștigul salarial mediu net a fost de 5.176 lei, înregistrând o creștere de 58 lei (+1,1%) față de luna mai 2024.

În luna iunie, câștigul salarial mediu net a crescut cu 1,1% față de luna mai 2024

Datele INS indică faptul că, în luna iunie 2024, câștigul salarial mediu brut a fost de 8.480 lei, cu 125 lei (+1,5%) mai mare decât în luna mai 2024. Câștigul salarial mediu net a fost de 5.176 lei, în creștere cu 58 lei (+1,1%) față de luna mai 2024. Cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activitățile de editare, unde a fost de 11.614 lei, în timp ce cele mai mici s-au observat în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, cu 2.798 lei.

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câștigul salarial mediu net a înregistrat o creștere de 12,5%.

Indicele câștigului salarial real a fost de 107,2% în luna iunie 2024 comparativ cu luna iunie 2023 și de 100,9% în iunie 2024 față de luna mai 2024. Comparativ cu luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a atins 251,6%, fiind cu 2,2 puncte procentuale mai mare decât în luna mai 2024.

Pe parcursul anului, câștigul salarial fluctuează în principal din cauza acordării premiilor anuale și primelor de sărbători, în special în lunile de referință (decembrie, martie/aprilie). Aceste fluctuații influențează creșterile sau scăderile câștigului, în funcție de perioada în care sunt acordate, și contribuie la estomparea variațiilor câștigului lunar pe parcursul întregului an. Evoluția câștigului salarial real este determinată atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației.

Iunie 2024 comparativ cu mai 2024

În luna iunie 2024, majoritatea sectoarelor economice au înregistrat o creștere a câștigului salarial mediu net, datorită acordării de prime ocazionale (trimestriale, semestriale, anuale sau pentru performanțe deosebite), drepturi în natură, ajutoare bănești, sume provenite din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile au fost susținute de realizările de producție și de încasări mai mari, în funcție de contractele și proiectele în desfășurare, mai arată INS.

Cele mai mari creșteri ale câștigului salarial mediu net au fost observate în următoarele sectoare: activitățile de editare (+30,2%), fabricarea produselor farmaceutice (+10%) și în diverse domenii precum fabricarea substanțelor chimice, telecomunicații, producție cinematografică și de televiziune, fabricarea altor mijloace de transport, echipamente electrice, calculatoare și produse electronice. Creșteri între 2,5% și 4% au fost înregistrate în activitățile de spectacole, transporturi aeriene, agricultură și alte sectoare.

În contrast, scăderile câștigului salarial mediu net față de luna mai 2024 au fost cauzate de acordarea premiilor ocazionale și ajutoarelor în lunile anterioare, precum și de nerealizările de producție și încasările mai mici. Cele mai semnificative scăderi au fost înregistrate în sectoare precum intermedieri financiare, producția și furnizarea de energie, depozitare, transporturi pe apă și întreținerea echipamentelor.

În sectorul bugetar, câștigul salarial mediu net a crescut comparativ cu luna precedentă în sănătate și asistență socială (+4,3%) și în administrația publică (+3,9%), în principal datorită aplicării prevederilor legale. În schimb, în învățământ, câștigul salarial mediu net a scăzut cu 5,8%, în principal din cauza reducerii plății cu ora pentru cadrele didactice în perioada vacanței școlare și a acordării biletelor de valoare în luna mai 2024.