Conform datelor transmise de Institutul Național de Statistică (INS), managerii se așteaptă în perioada noiembrie 2013-ianuarie 2014 la o scădere accentuată (sold conjunctural -43%) a volumului de producție. O scădere este așteptată și la numărul de salariați ((sold conjunctural -33%)) cât și la stocul de contracte și comenzi (sold conjunctural -34%). În cea ce privește prețurile, managerii se așteaptă la o menținere la valorile actuale (sold conjunctural +2%).
În același timp, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -1%), iar în ceea ce priveşte estimarea producţiei pentru unele activităţi se va înregistra o tendinţă de creştere: fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +36%), fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (sold conjunctural +30%) şi fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice (sold conjunctural +22%), se mai arată în sursa citată.
Preţurile produselor industriale şi numărul salariaţilor vor fi de asemenea stabile (sold conjunctural +5%, respectiv -4%).
În cazul comerțului cu amănuntul, managerii chestionați de INS estimează stabilitatea activităţii economice (sold conjunctural +1%) şi a volumului total al vânzărilor de mărfuri (sold conjunctural -3%). "Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra, de asemenea, relativă stabilitate (sold conjunctural -4%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%) şi a preţurilor (sold conjunctural +30%):, se precizează în comunicat.
Şi în servicii cererea (cifra de afaceri) va fi stabilă (sold conjunctural +1%). În sectorul de servicii se estimează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -5%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +6%).